„Osvežite“ stari i tvrd hleb za samo 7 minuta
Vekna hleba u proseku može da potraje od 24 sata, što u prevodu znači da kupljeni hleb u radnji nije uvek mekan i svež.
Ako vam se desi da u radnji zateknete samo tvrdu veknu, ne očajavajte. Postoji način da omekšate njegovu sredinu, kao i da korica ponovo bude hrskava i ukusna kao da je upravo ispečena.
Za početak stavite veknu pod mlaz (vruće ili hladne) vode ili je dobro namočite u posudi s vodom.
Pritom se nemojte plašiti da malo i „preterate“, jer da bi vam ovajk trik uspeo potrebno je hleb bude dobro namočen.
Potom ga stavite u prethodno zagrejanu rernu da se peče na 150 stepeni do sedam minuta.
Izvadite hleb iz rerne, isecite ga i uživajte u ukusu.
Ako se pitate zašto i kako ovajk trik uvek upali, evo odgovora: Voda se u rerni pretvara u paru što rehidrira površinu i unutrašnjost hleba, dok toplota koru čini hrskavom kao da je upravo pečena.
I za kraj, važan savet: Ako hleb ima neprijatan miris, a na površini ima znakove kvarenja i plesni, bacite ga u smeće. Takvoj vekni naprosto nema pomoći.