ВАСКРШЊА ПОГАЧА У ОБЛИКУ ПЛЕТЕНИЦЕ савршен доручак за празничну трпезу
Овај једноставан, а декоративан рецепт савршен је за празничну трпезу, уз сухомеснате производе, сиреве и ротквице.
Погача у облику плетенице, која се традиционално прави за Васкрс и украшава васкршњим јајима у различитим бојама, може бити одлична опција за празнични доручак. Ако желите, уместо погаче можете направити и пециво у облику плетенице, украшено једним јајетом. Ова погача савршено се слаже са сухомеснатим производима, сиревима и ротквицама.
Састојци:
500 г белог брашна
7 г сувог квасца
1 кашичица шећера
1 кашичица соли
250 мл млаке воде
50 мл уља
1 јаје (за премазивање)
4-6 обојених куваних ускршњих јаја
Припрема: У већој посуди помешајте брашно, суви квасац, шећер и со. Постепено додајте млаку воду и уље, мешајући док не добијете обликованог теста. Затим пренесите тесто на радну површину и месите око 10 минута, док не постане глатко и еластично. Ставите тесто у науљену посуду, покријте га крпом или провидном фолијом и оставите да се удвостручи, око 1-2 сата на топлом месту.
Када се тесто удвостручи, пребаците га на радну површину посуту брашном. Поделите га на три једнака дела и обликујте их у дугачке ваљке. Плетите ваљке да формирате плетеницу. Положите плетеницу на округли плех обложен папиром за печење, а на различитим местима пажљиво утисните обојена кувана васкршња јаја. Различите боје јаја учиниће погачу још декоративнијом.
Покријте плетеницу крпом или фолијом и оставите да одмара још 30-45 минута, док се не удвостручи. Премажите плетеницу умућеним јајетом, да би добила златносмеђу боју током печења. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 25-30 минута, док не постане златносмеђа.
Плетеницу охладите пре него што је исечете и послужите као део васкршњег доручка или уз кафу као слатки залогај.