broken clouds
23°C
13.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВАСКРШЊА ПОГАЧА У ОБЛИКУ ПЛЕТЕНИЦЕ савршен доручак за празничну трпезу

08.04.2025. 09:56 10:12
Пише:
Извор:
Информер
pogaca
Фото: Pexels

Овај једноставан, а декоративан рецепт савршен је за празничну трпезу, уз сухомеснате производе, сиреве и ротквице.

Погача у облику плетенице, која се традиционално прави за Васкрс и украшава васкршњим јајима у различитим бојама, може бити одлична опција за празнични доручак. Ако желите, уместо погаче можете направити и пециво у облику плетенице, украшено једним јајетом. Ова погача савршено се слаже са сухомеснатим производима, сиревима и ротквицама.

Састојци:

500 г белог брашна

7 г сувог квасца

1 кашичица шећера

1 кашичица соли

250 мл млаке воде

50 мл уља

1 јаје (за премазивање)

4-6 обојених куваних ускршњих јаја

Припрема: У већој посуди помешајте брашно, суви квасац, шећер и со. Постепено додајте млаку воду и уље, мешајући док не добијете обликованог теста. Затим пренесите тесто на радну површину и месите око 10 минута, док не постане глатко и еластично. Ставите тесто у науљену посуду, покријте га крпом или провидном фолијом и оставите да се удвостручи, око 1-2 сата на топлом месту.

pogaca
Фото: Pexels

Када се тесто удвостручи, пребаците га на радну површину посуту брашном. Поделите га на три једнака дела и обликујте их у дугачке ваљке. Плетите ваљке да формирате плетеницу. Положите плетеницу на округли плех обложен папиром за печење, а на различитим местима пажљиво утисните обојена кувана васкршња јаја. Различите боје јаја учиниће погачу још декоративнијом.

Покријте плетеницу крпом или фолијом и оставите да одмара још 30-45 минута, док се не удвостручи. Премажите плетеницу умућеним јајетом, да би добила златносмеђу боју током печења. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 25-30 минута, док не постане златносмеђа.

Плетеницу охладите пре него што је исечете и послужите као део васкршњег доручка или уз кафу као слатки залогај.

Извор:
Информер
Пише:
Пошаљите коментар