Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VASKRŠNJA POGAČA U OBLIKU PLETENICE savršen doručak za prazničnu trpezu

08.04.2025. 09:56 10:12
Piše:
Izvor:
Informer
pogaca
Foto: Pexels

Ovaj jednostavan, a dekorativan recept savršen je za prazničnu trpezu, uz suhomesnate proizvode, sireve i rotkvice.

Pogača u obliku pletenice, koja se tradicionalno pravi za Vaskrs i ukrašava vaskršnjim jajima u različitim bojama, može biti odlična opcija za praznični doručak. Ako želite, umesto pogače možete napraviti i pecivo u obliku pletenice, ukrašeno jednim jajetom. Ova pogača savršeno se slaže sa suhomesnatim proizvodima, sirevima i rotkvicama.

Sastojci:

500 g belog brašna

7 g suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 kašičica soli

250 ml mlake vode

50 ml ulja

1 jaje (za premazivanje)

4-6 obojenih kuvanih uskršnjih jaja

Priprema: U većoj posudi pomešajte brašno, suvi kvasac, šećer i so. Postepeno dodajte mlaku vodu i ulje, mešajući dok ne dobijete oblikovanog testa. Zatim prenesite testo na radnu površinu i mesite oko 10 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite testo u nauljenu posudu, pokrijte ga krpom ili providnom folijom i ostavite da se udvostruči, oko 1-2 sata na toplom mestu.

pogaca
Foto: Pexels

Kada se testo udvostruči, prebacite ga na radnu površinu posutu brašnom. Podelite ga na tri jednaka dela i oblikujte ih u dugačke valjke. Pletite valjke da formirate pletenicu. Položite pletenicu na okrugli pleh obložen papirom za pečenje, a na različitim mestima pažljivo utisnite obojena kuvana vaskršnja jaja. Različite boje jaja učiniće pogaču još dekorativnijom.

Pokrijte pletenicu krpom ili folijom i ostavite da odmara još 30-45 minuta, dok se ne udvostruči. Premažite pletenicu umućenim jajetom, da bi dobila zlatnosmeđu boju tokom pečenja. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, dok ne postane zlatnosmeđa.

Pletenicu ohladite pre nego što je isečete i poslužite kao deo vaskršnjeg doručka ili uz kafu kao slatki zalogaj.

Izvor:
Informer
Piše:
Pošaljite komentar