Рецепт дана: Весели медењаци
Сезона празника само што није почела. Имате таман довољно времена да ову сјајну зимску посластицу бар једном направите „пробно“, како би кад славља крену све било у савршеном реду...
Састојци:
- 400 г обичног меког брашна,
- 140 г шећера у праху,
- 60 г маргарина,
- 2 јајета,
- 2 супене кашике меда,
- равна кашичица соде бикарбоне,
- кашичица мешаних млевених зачина за медењаке (каранфилић, цимет, анис…)
За глазуру:
- 200 г просејаног шећера у праху,
- 1 беланце,
- сок од 1 лимуна,
- кашичица густина
Припрема:
1. Од састојака израдити глатко тесто, прекрити га целофаном и оставити да се одмара два дана у фрижидеру.
2. Затим тесто разваљати на побрашњеној дасци на 3-4 милиметра дебљине и исећи модлама различитих облика.
3. Ређати их на подмазан плех, премазати јајетом умућеним с мало воде или млека.
4. Пећи у добро загрејаној рерни.
5. Глазуру мутити од беланца и неколико пута просејаног шећера у праху, све док не буде лепо бела и густа (око 20 минута). 6. На крају додати неколико капи лимуновог сока и кашичицу густина. Глазуру је могуће и бојити бојама за колаче.
7. Сипати је у кесу за замрзивач и у углу отворити сасвим мали отвор, па украшавати медењаке.