Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Veseli medenjaci

14.12.2018. 23:08 23:11
Piše:
Foto: pixabay.com

Sezona praznika samo što nije počela. Imate taman dovoljno vremena da ovu sjajnu zimsku poslasticu bar jednom napravite „probno“, kako bi kad slavlja krenu sve bilo u savršenom redu...

Sastojci:

- 400 g običnog mekog brašna,

- 140 g šećera u prahu,

- 60 g margarina,

- 2 jajeta,

- 2 supene kašike meda,

- ravna kašičica sode bikarbone,

- kašičica mešanih mlevenih začina za medenjake (karanfilić, cimet, anis…)

Za glazuru:

- 200 g prosejanog šećera u prahu,

- 1 belance,

- sok od 1 limuna,

- kašičica gustina

Priprema:

1. Od sastojaka izraditi glatko testo, prekriti ga celofanom i ostaviti da se odmara dva dana u frižideru.

2. Zatim testo razvaljati na pobrašnjenoj dasci na 3-4 milimetra debljine i iseći modlama različitih oblika.

3. Ređati ih na podmazan pleh, premazati jajetom umućenim s malo vode ili mleka.

4. Peći u dobro zagrejanoj rerni.

5. Glazuru mutiti od belanca i nekoliko puta prosejanog šećera u prahu, sve dok ne bude lepo bela i gusta (oko 20 minuta). 6. Na kraju dodati nekoliko kapi limunovog soka i kašičicu gustina. Glazuru je moguće i bojiti bojama za kolače.

7. Sipati je u kesu za zamrzivač i u uglu otvoriti sasvim mali otvor, pa ukrašavati medenjake.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Posna sarma

Recept dana: Posna sarma

12.12.2018. 20:29 20:34
Recept dana: Pohovana feta s medom

Recept dana: Pohovana feta s medom

04.12.2018. 12:44 12:49