Recept dana: Veseli medenjaci
Sezona praznika samo što nije počela. Imate taman dovoljno vremena da ovu sjajnu zimsku poslasticu bar jednom napravite „probno“, kako bi kad slavlja krenu sve bilo u savršenom redu...
Sastojci:
- 400 g običnog mekog brašna,
- 140 g šećera u prahu,
- 60 g margarina,
- 2 jajeta,
- 2 supene kašike meda,
- ravna kašičica sode bikarbone,
- kašičica mešanih mlevenih začina za medenjake (karanfilić, cimet, anis…)
Za glazuru:
- 200 g prosejanog šećera u prahu,
- 1 belance,
- sok od 1 limuna,
- kašičica gustina
Priprema:
1. Od sastojaka izraditi glatko testo, prekriti ga celofanom i ostaviti da se odmara dva dana u frižideru.
2. Zatim testo razvaljati na pobrašnjenoj dasci na 3-4 milimetra debljine i iseći modlama različitih oblika.
3. Ređati ih na podmazan pleh, premazati jajetom umućenim s malo vode ili mleka.
4. Peći u dobro zagrejanoj rerni.
5. Glazuru mutiti od belanca i nekoliko puta prosejanog šećera u prahu, sve dok ne bude lepo bela i gusta (oko 20 minuta). 6. Na kraju dodati nekoliko kapi limunovog soka i kašičicu gustina. Glazuru je moguće i bojiti bojama za kolače.
7. Sipati je u kesu za zamrzivač i u uglu otvoriti sasvim mali otvor, pa ukrašavati medenjake.