Рецепт дана: Турска пица
У питању је омиљена брза храна, која се у Турској продаје на сваком кораку. Добра вест је да је без много труда можете направити и код куће...
Састојци:
- кашичица квасца,
- 1/3 кашичице шећера,
- 150 мл млаке воде,
- 350 г оштрог брашна,
- 1/2 кашичице соли,
- кашичица маслиновог уља
За фил:
- кашика маслиновог уља,
- главица лука,
- 2 парадајза,
- мањи свежањ першуна,
- со и бибер,
- 225 г јагњећег млевеног меса,
- 15 мл соса од парадајза,
- кашичица млевене паприке,
- сок од 1 лимуна
Припрема:
1. У половини млаке воде помешати шећер и квасац у мањој посуди, па оставити 15 минута да квасац почне да „ради“.
2. Просејати брашно и со у већој посуди, додати смесу с квасцем и остатак млаке воде, па умесити тесто. По потреби долити још воде.
3. Лопту од теста премазати с мало маслиновог уља, покрити влажном крпом и оставити сат времена, осносно док се тесто не удвостручи.
4. Пропржити исецкан лук на маслиновом уљу, додати насецкан парадајз, па динстати док се не редукује течност и потом по укусу посолити.
5. Ставити млевено месо у посуду, додати пасту од парадајза, першун, млевену паприку, лимунов сок и смесу од лука и парадајза.
6. Зачинити и умесити смесу рукама, па ставити у фрижидер.
7. Тесто премесити на лагано побрашњеној површини, па поделити на 6 јуфкица. Сваку стањити оклагијом и развући, па премазати филом.
8. Пећи 15 минута у рерни загрејаној на 200 степени.