Рецепт дана: Крокети од кромпира
За припрему овог укусног јела од кромпира, хрскавог споља, а меканог изнутра, не морате чак ни у набавку. Све већ имате при руци...
Састојци:
- 500 г кромпира,
- 150 г глатког брашна,
- 120 мл млека,
- 2 кашике рибаног пармезана,
- 2 јајета,
- 30 г путера,
- 5 г соли,
- на врх ножа мускатног орашчића,
- 150 г презли
Припрема:
1. Опрати кромпире, па их ставити целе да се кувају око пола сата.
2. Оцедити воду и оставити кромпире да се кратко прохладе, потом их ољуштити и протиснути кроз пресу или их уситнити гњечилицом за кромпир.
3. Додати со, мускатни орашчић, пармезан и путер, па наставити с гњечењем.
4. Затим додати јаје, па све кратко измешати.
5. Мало по мало додавати млеко, а потом и брашно па умесити тесто које се не лепи за руке.
6. Формирати крокете, ставити их на лагано побрашњену тацну и одложити у фрижидер на најмање пола сата.
7. У дубљем тањиру виљушком умутити преостало јаје, а у други ставити презлу, па сваки крокет прво умочити у јаје, а онда уваљати у мрвице.
8. У дубљем тигању загрејати уље, па пржити крокете до златне боје (око 3 минуте).
9. Вадити их из уља и одлагати на тањир прекривен папирним убрусима како би се упио вишак масноће.
10. Послужити одмах уз, рецимо, омиљени сос или сезонску салату, а може и као прилог месним јелима.