Recept dana: Turska pica
U pitanju je omiljena brza hrana, koja se u Turskoj prodaje na svakom koraku. Dobra vest je da je bez mnogo truda možete napraviti i kod kuće...
Sastojci:
- kašičica kvasca,
- 1/3 kašičice šećera,
- 150 ml mlake vode,
- 350 g oštrog brašna,
- 1/2 kašičice soli,
- kašičica maslinovog ulja
Za fil:
- kašika maslinovog ulja,
- glavica luka,
- 2 paradajza,
- manji svežanj peršuna,
- so i biber,
- 225 g jagnjećeg mlevenog mesa,
- 15 ml sosa od paradajza,
- kašičica mlevene paprike,
- sok od 1 limuna
Priprema:
1. U polovini mlake vode pomešati šećer i kvasac u manjoj posudi, pa ostaviti 15 minuta da kvasac počne da „radi“.
2. Prosejati brašno i so u većoj posudi, dodati smesu s kvascem i ostatak mlake vode, pa umesiti testo. Po potrebi doliti još vode.
3. Loptu od testa premazati s malo maslinovog ulja, pokriti vlažnom krpom i ostaviti sat vremena, osnosno dok se testo ne udvostruči.
4. Propržiti iseckan luk na maslinovom ulju, dodati naseckan paradajz, pa dinstati dok se ne redukuje tečnost i potom po ukusu posoliti.
5. Staviti mleveno meso u posudu, dodati pastu od paradajza, peršun, mlevenu papriku, limunov sok i smesu od luka i paradajza.
6. Začiniti i umesiti smesu rukama, pa staviti u frižider.
7. Testo premesiti na lagano pobrašnjenoj površini, pa podeliti na 6 jufkica. Svaku stanjiti oklagijom i razvući, pa premazati filom.
8. Peći 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.