Рецепт дана: Пица од паленте
Некада основна храна сиромашних, данас је палента све популарнија не само у Италији где је настала, него и у многим европским и околним земљама.
Састојци:
- 5 великих кашика куване паленте,
- 4 кашике домаћег кечапа,
- 1 већа моцарела,
- 3 кашике маслиновог уља,
- 1 кашичица оригана,
- свежи босиљак за декорацију
Припрема:
1. Кувану паленту ставити на плех обложен папиром за печење и обликовати у круг дебљине око једног центиметра.
2. Изравнати површину, па паленту премазати маслиновим уљем.
3. Ставити у рерну загрејану на 220 степени, па пећи око 20 минута док не добије хрскаву корицу.
4. Извадити базу и премазати је кечапом, па затим расподелити моцарелу, посути ориганом и вратити у рерну да се пече још неких 5 минута како би се сир растопио.
5. Пицу сервирати са свежим босиљком.