Recept dana: Pica od palente
Nekada osnovna hrana siromašnih, danas je palenta sve popularnija ne samo u Italiji gde je nastala, nego i u mnogim evropskim i okolnim zemljama.
Sastojci:
- 5 velikih kašika kuvane palente,
- 4 kašike domaćeg kečapa,
- 1 veća mocarela,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- 1 kašičica origana,
- sveži bosiljak za dekoraciju
Priprema:
1. Kuvanu palentu staviti na pleh obložen papirom za pečenje i oblikovati u krug debljine oko jednog centimetra.
2. Izravnati površinu, pa palentu premazati maslinovim uljem.
3. Staviti u rernu zagrejanu na 220 stepeni, pa peći oko 20 minuta dok ne dobije hrskavu koricu.
4. Izvaditi bazu i premazati je kečapom, pa zatim raspodeliti mocarelu, posuti origanom i vratiti u rernu da se peče još nekih 5 minuta kako bi se sir rastopio.
5. Picu servirati sa svežim bosiljkom.