Рецепт дана: Намаз од патлиџана
Премда га можемо користити у разним јелима, патлиџан је довољан и кад је „без друштва“. Важно је само да се не претерује са зачинима како би се истакао (а не маскирао) укус патлиџана.
Састојци:
- 5 патлиџана,
- један мањи парадајз,
- кашика тахинија,
- капика чили паприке,
- мало морске соли и бибера,
- један већи чен белог лука,
- кашика бадема,
- лимун,
- 1/2 кашичице кумина,
- 1 дл маслиновог уља
Припрема:
1. Патлиџане преполовити, пермазати маслиновим уљем, па пећи на 200 степени док не омекшају.
2. Кад су печени, ољуштити их.
3. Ољуштити потом и парадајз и бели лук, а бадеме мало пропржити у тигању.
4. Све састојке за намаз самлети.
5. Пробати да ли је доброг укуса и ако нешто недостаје - соли или бибера, лимуновог сока и слично - додати по укусу.
6. Послужити на јако препеченом тосту или хлебу.