Recept dana: Namaz od patlidžana
Premda ga možemo koristiti u raznim jelima, patlidžan je dovoljan i kad je „bez društva“. Važno je samo da se ne preteruje sa začinima kako bi se istakao (a ne maskirao) ukus patlidžana.
Sastojci:
- 5 patlidžana,
- jedan manji paradajz,
- kašika tahinija,
- kapika čili paprike,
- malo morske soli i bibera,
- jedan veći čen belog luka,
- kašika badema,
- limun,
- 1/2 kašičice kumina,
- 1 dl maslinovog ulja
Priprema:
1. Patlidžane prepoloviti, permazati maslinovim uljem, pa peći na 200 stepeni dok ne omekšaju.
2. Kad su pečeni, oljuštiti ih.
3. Oljuštiti potom i paradajz i beli luk, a bademe malo propržiti u tiganju.
4. Sve sastojke za namaz samleti.
5. Probati da li je dobrog ukusa i ako nešto nedostaje - soli ili bibera, limunovog soka i slično - dodati po ukusu.
6. Poslužiti na jako prepečenom tostu ili hlebu.