ОТКРИЈТЕ СВЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ПРЕДНОСТИ ЈАГОДА Oд срца до вида
Јагоде су прави драгуљи пролећа слатке, мирисне и богате хранљивим материјама.
Ове мале бобице које расту на земљи садрже есенцијалне нутријенте, влакна, витамин Ц, фолну киселину, калијум, као и мале количине гвожђа, бакра, магнезијума, фосфора, селена, витамина Б, К и Е.
Иако су природно слатке, јагоде имају низак гликемијски индекс и не изазивају нагли пораст шећера у крви, што их чини идеалним за људе који желе да воде здраву исхрану.
Антиоксиданси које садрже могу бити одговорни за овај ефекат, док редовна конзумација може побољшати ниво шећера у крви, показала је студија објављена у магазину Антиоксиданти и Нутријенти.
Јагоде нису само укусне, већ и корисне за здравље кардиоваскуларног система. Према студији објављеној у Јоурнал оф Молецулар Сциенцес, намирнице богате витамином Ц, попут јагода, могу помоћи у одржавању здравља срца јер витамин Ц инхибира оксидацију ЛДЛ (лошег) холестерола, што смањује ризик од атеросклерозе.
Флавоноиди у јагодама играју кључну улогу у очувању здравља мозга, кажу научници. Ове моћне биљке имају противупална својства и могу помоћи у смањењу ризика од неуродегенеративних болести и рака. Конзумација јагода редовно може смањити пропадање мозга и побољшати функције памћења.
Јагоде су богате влакнима, а једна шољица овог воћа садржи око 3 грама топивих и нетопивих влакана. Топива влакна помажу у лакшој пробави, јер накупљају воду у пробавном тракту и олакшавају разградњу нутријената. Нетопива влакна помажу у формирању чврсте столице, чиме се убрзава пролазак кроз црева.
Занимљиво је да јагоде могу помоћи у превенцији старосне макуларне дегенерације, која је један од најчешћих узрока слепила код старијих особа.
Студија је показала да конзумација три или више порција воћа дневно може смањити ризик од овог обољења за чак 36%. Верује се да овај ефекат има елагинска киселина, антиоксиданс који се налази у јагодама.
Конзумирајте свеже или смрзнуте јагоде
Како би се искористиле све ове предности, важно је јести свеже или смрзнуте јагоде, јер прерађено воће често губи нутритивне вредности. С обзиром на то да су сада у пуној сезони, идеално је укључити јагоде у своју свакодневну исхрану. Можете их уживати самостално, као ужину, или их додати у доручак, смутије или салате.