Рецепт дана: Мини Павлова
Торта Павлова је посластица од беланаца умућених са шећером, преливена шлагом и различитим свежим воћем. Верује се да је први пут направљена двадесет година прошлог века у част руске балерине Ане Павлове.
Састојци:
- 4 беланцета,
- 250 г шећера,
- кашичица јабуковог сирћета,
- кашичица густина,
- ванил шећер,
- 300 мл слатке павлаке,
- 250 г воћа (јагоде, малине, купине...)
- неколико листића нане
Припрема:
1. Загрејати рерну на 150 степени.
2. Мутити беланца миксером док се не запене, па додати шећер једну по једну кашику и наставити с мешањем. Мутити док смеса не постане сјајна, а шећер отопљен.
3. Нежно умешати јабуково сирће, ванил шећер и густин.
4. Плех за печење обложити папиром за печење и лагано га намастити уљем или путером, па на њега кашиком или посластичарском врећицом вадити лоптице умућених беланаца.
5. Сваку лоптицу формирати у што правилнији диск и притом водити рачуна о размаку између сваке.
6. Пећи их у загрејаној рерни 30 - 45 минута.
7. Када крену лагано да таме, печене су.
8. Искључити рерну и одшкринути врата, али оставити Павлове у да се лагано хладе.
9. Након тога их извадити и охладити потпуно.
10. Охлађене Павлове премазати умућеном слатком павлаком, сецканим воћем и листићима нане.