Recept dana: Mini Pavlova
Torta Pavlova je poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Veruje se da je prvi put napravljena dvadeset godina prošlog veka u čast ruske balerine Ane Pavlove.
Sastojci:
- 4 belanceta,
- 250 g šećera,
- kašičica jabukovog sirćeta,
- kašičica gustina,
- vanil šećer,
- 300 ml slatke pavlake,
- 250 g voća (jagode, maline, kupine...)
- nekoliko listića nane
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 150 stepeni.
2. Mutiti belanca mikserom dok se ne zapene, pa dodati šećer jednu po jednu kašiku i nastaviti s mešanjem. Mutiti dok smesa ne postane sjajna, a šećer otopljen.
3. Nežno umešati jabukovo sirće, vanil šećer i gustin.
4. Pleh za pečenje obložiti papirom za pečenje i lagano ga namastiti uljem ili puterom, pa na njega kašikom ili poslastičarskom vrećicom vaditi loptice umućenih belanaca.
5. Svaku lopticu formirati u što pravilniji disk i pritom voditi računa o razmaku između svake.
6. Peći ih u zagrejanoj rerni 30 - 45 minuta.
7. Kada krenu lagano da tame, pečene su.
8. Isključiti rernu i odškrinuti vrata, ali ostaviti Pavlove u da se lagano hlade.
9. Nakon toga ih izvaditi i ohladiti potpuno.
10. Ohlađene Pavlove premazati umućenom slatkom pavlakom, seckanim voćem i listićima nane.