Рецепт дана: Принцес крофне
Принцес крофне, сласне лоптице пуњене укусним кремом и посуте шећером у праху, су посластица којој је заиста тешко одолети. А и зашто би то неко радио...
Састојци:
За тесто:
- 250 мл воде,
- 125 г путера,
- 160 г брашна,
- прстохват соли,
- 5 јаја
За крем:
- 700 мл млека,
- 20 г путера,
- 3 пудинга од ваниле,
- 2 кесице ванил шећера,
- 8 кашика шећера,
- 2 кашике густина,
- 4 жуманцета,
- 200 мл слатке павлаке за шлаг
Припрема:
Тесто: 1. Закувати воду с путером, додати прстохват соли и брашно. Укувати, па додати 5 (једно по једно) јаја и стално мешати миксером како би смеса буде сјајна. Врећицом за украшавање или кашиком стављати смесу на папир за печење и притом водити рачуна да остане размак између њих јер нарасту приликом печења.
2. Пећи 35 минута у prеthodno загрејаној рерни на 200 степени.
Крем: 1. Од 700 мл млека одвојити 100 мл, а преостали део ставити да се лагано кува. Умутити жуманца са шећером док се не добије леп крем.
2. У умућена жуманца додати 100 мл млека и промешати. Додати потом 2 кашике густина и 2 пудинга од ваниле, па све промешати.
3. У млеко које се кува додати 2 ванил шећера и сачекати да проври. Потом додати припремљену смесу од пудинга и жуманаца, па смањити ватру и мешати док се не добије фина глатка смеса.
4. Макнути с ватре и додати 20 г путера, па све добро (али лагано) промешати.
5. Поклопити и оставити са стране да се хлади.
6. Умутити 200 мл слатке павлаке.
7. У шлаг постепено додавати охлађен крем од пудинга и жуманаца. Мешати лагано миксером да се све добро сједини.
8. Охлађене крофне пресећи на пола, па их пунити кремом помоћу врећице за украшавање. На крем се потом, по жељи, може ставити и шлаг.