Рецепт дана: Кроасан кифлице
Према предању, кроасан је настао за време османске опсаде Беча 1683. године. Како су пекари први устајали, приметили су да Османлије организују напад и алармирали су град. У знак сећања на тај догађај, направили су кроасан и обликовали га, према турском симболу, као полумесец...
Састојци:
- 1 кг брашна,
- 500 мл млека,
- 40 г квасца,
- 4 велике кашике киселог млека,
- 2 кашичице соли,
- кашичица шећера,
- 1 јаје
Припрема:
1. Растопити квасац с мало млаког млека, кашичицом брашна и шећера.
2. Брашно просејати, па му додати остале састојке и надошли квасац. Умесити меко тесто.
3. Умешано тесто покрити чистом крпом и одложити га да одмори десетак минута.
4. Потом тесто премесити и поделити на пет делова. Сваки део поделите на 4 јуфкице.
5. Оклагијом развијати јуфкице на величину малог тањира, па их премазати маргарином и поређати једну преко друге. Последњу, четврту, не треба мазати. Поступак поновити с преосталим јуфкицама.
6. Одложити их у фрижидер да одморе двадесетак минута.
7. Од сваку 4-ро слојну кору оклагијом формирајте мало весу округлу кору, премазите је маргарином и пресеците на 8 троугова.
8. Формирати кифле и порежати их у плех обложен папиром. Оставити их прекривене крпом неких пола сата.
9. У међувремену угрејати рерну на 200 степени и пре печења кифле премазите умућеним јајетом, посолити и посути сусамом.
10. Пећи двадесетак минута.