Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Kroasan kiflice

09.08.2018. 18:00 18:02
Piše:
Foto: pixabay.com

Prema predanju, kroasan je nastao za vreme osmanske opsade Beča 1683. godine. Kako su pekari prvi ustajali, primetili su da Osmanlije organizuju napad i alarmirali su grad. U znak sećanja na taj događaj, napravili su kroasan i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumesec...

Sastojci:

- 1 kg brašna,

- 500 ml mleka,

- 40 g kvasca,

- 4 velike kašike kiselog mleka,

- 2 kašičice soli,

- kašičica šećera,

- 1 jaje

Priprema:

1. Rastopiti kvasac s malo mlakog mleka, kašičicom brašna i šećera.

2. Brašno prosejati, pa mu dodati ostale sastojke i nadošli kvasac. Umesiti meko testo.

3. Umešano testo pokriti čistom krpom i odložiti ga da odmori desetak minuta.

4. Potom testo premesiti i podeliti na pet delova. Svaki deo podelite na 4 jufkice.

5. Oklagijom razvijati jufkice na veličinu malog tanjira, pa ih premazati margarinom i poređati jednu preko druge. Poslednju, četvrtu, ne treba mazati. Postupak ponoviti s preostalim jufkicama.

6. Odložiti ih u frižider da odmore dvadesetak minuta.

7. Od svaku 4-ro slojnu koru oklagijom formirajte malo vesu okruglu koru, premazite je margarinom i presecite na 8 trougova.

8. Formirati kifle i porežati ih u pleh obložen papirom. Ostaviti ih prekrivene krpom nekih pola sata.

9. U međuvremenu ugrejati rernu na 200 stepeni i pre pečenja kifle premazite umućenim jajetom, posoliti i posuti susamom.

10. Peći dvadesetak minuta.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Meksička čorbica s kukuruzom

Recept dana: Meksička čorbica s kukuruzom

07.08.2018. 15:03 15:07
Recept dana: Punjene francuske prženice

Recept dana: Punjene francuske prženice

05.08.2018. 21:31 21:36