Recept dana: Kroasan kiflice
Prema predanju, kroasan je nastao za vreme osmanske opsade Beča 1683. godine. Kako su pekari prvi ustajali, primetili su da Osmanlije organizuju napad i alarmirali su grad. U znak sećanja na taj događaj, napravili su kroasan i oblikovali ga, prema turskom simbolu, kao polumesec...
Sastojci:
- 1 kg brašna,
- 500 ml mleka,
- 40 g kvasca,
- 4 velike kašike kiselog mleka,
- 2 kašičice soli,
- kašičica šećera,
- 1 jaje
Priprema:
1. Rastopiti kvasac s malo mlakog mleka, kašičicom brašna i šećera.
2. Brašno prosejati, pa mu dodati ostale sastojke i nadošli kvasac. Umesiti meko testo.
3. Umešano testo pokriti čistom krpom i odložiti ga da odmori desetak minuta.
4. Potom testo premesiti i podeliti na pet delova. Svaki deo podelite na 4 jufkice.
5. Oklagijom razvijati jufkice na veličinu malog tanjira, pa ih premazati margarinom i poređati jednu preko druge. Poslednju, četvrtu, ne treba mazati. Postupak ponoviti s preostalim jufkicama.
6. Odložiti ih u frižider da odmore dvadesetak minuta.
7. Od svaku 4-ro slojnu koru oklagijom formirajte malo vesu okruglu koru, premazite je margarinom i presecite na 8 trougova.
8. Formirati kifle i porežati ih u pleh obložen papirom. Ostaviti ih prekrivene krpom nekih pola sata.
9. U međuvremenu ugrejati rernu na 200 stepeni i pre pečenja kifle premazite umućenim jajetom, posoliti i posuti susamom.
10. Peći dvadesetak minuta.