НАУКА ПОТВРЂУЈЕ Тестенина нас заиста чини срећнијима
За многе људе, тањир топле тестенине преливене омиљеним сосом и посут сиром представља истинску утеху.
Међутим, поред тога што је укусна и заситна, тестенина има и један занимљив ефекат, може позитивно утицати на наше расположење, и то уз подршку научних доказа.
Наиме, тестенина је богат извор угљених хидрата, а познато је да они подстичу производњу серотонина, неуротрансмитера који се често назива "хормоном среће". Серотонин игра кључну улогу у регулисању емоција, па конзумирање оброка богатих угљеним хидратима може допринети осећају задовољства и благостања.
Поред тога, тестенина садржи витамине Б комплекса, који такође доприносе емоционалној стабилности. Научне студије указују да особе које имају већи унос витамина Б путем исхране показују мању склоност ка анксиозности и депресији.
Занимљиво је и истраживање које је спровела лабораторија "Behavior and Brain Lab" при Слободном универзитету за језике и комуникацију ИУЛМ у Италији. Користећи напредну технологију за анализу емоција укључујући праћење израза лица, активности мозга, промене срчаног ритма и микрознојење, научници су открили да конзумирање тестенине изазива снажну позитивну емоционалну реакцију. Ефекат је, како наводе, упоредив па чак и јачи од емоција које људи доживљавају док гледају омиљени спортски тим или слушају омиљену песму.
Закључак је једноставан, тестенина није само јело које волимо да једемо, већ и природан подизач расположења који доноси задовољство и изнутра и споља.