Рецепт дана: Краљевске палачинке
У питању је права посластица за краљеве и цареве, а оно најбоље – све потребне састојке за њеу припрему већ имате у фрижидеру...
Састојци:
- 4 јајета,
- 250 мл млека,
- 30 г шећера,
- 150 г брашна,
- 50 г путера,
- мало соли,
- шећер у праху
Припрема:
1. Одвојити жуманца и беланца, па истући чврст снег од беланаца. 2. Жуманцима додати млеко и брашно, мало их посолити и добро измешати у глатку смесу.
3. Смеси од жуманаца додати снег и лагано измешатие варјачом.
4. У већи тигањ ставите путер, а када се растопи, улити добро измешану смесу.
5. Пећи на средње јакој ватри. Затим окренути тесто на другу страну, па пећи 2 до 3 минуте, а потом га лопатицом или виљушком натргати на веће комаде.
6. Још мало пећи и наставити опрезно с окретањем комада све док не буду готови, али притом никако не треба стискати.
7. Истрести их на тањир, посути шећером у праху и послужити.
8. За бољи и сочнији укус, уз палачинке може послужити пекмез или свеже воће по укусу.