Рецепт дана: Колач од мандарине
Недељни ручак је незамислив без нечег слатког. Ево сјајног предлога како да „зашећерите“ трпезу.
Састојци:
- 4 средње мандарине,
- 5 јаја,
- 200 г шећера,
- 200 г очишћених млевених бадема,
- 2 кашичице воћног ликера,
- 100 г оштрог брашна,
- кашичица прашка за пециво,
- 2 кашичице листића бадема
Припрема:
1. Мандарине опрати и ставити у хладну воду, па их кувати до врења и оставити на рингли још око два минута.
2. Воду излити, па поновити поступак.
3. Мандарине измешати у сецкалици и оставити добијену кашу да се охлади.
4. Беланца улупати у чврсти снег и умешати пола количине шећера.
5. Жуманца и преостали шећер пенасто умешати, па додати охлађену кашу од мандарина, бадеме, ликер и брашно помешано с прашком за пециво. На крају умешати и снег од беланаца.
6. Све лагано промешати, па смесу излити у калуп за торте, обложен папиром за печење. По површини распоредити листиће бадема.
7. Пећи око 50 минута у рерни загрејаној на 180 степени.
8. Након пола сата печења, колач прекрити папиром за печење да не потамни.