scattered clouds
18°C
25.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СА МАЛЕ ЗРЕЊАНИНСКЕ ПИЈАЦЕ Сад је право време за коприву ДА НЕ ПОВЕРУЈЕТЕ КОЛИКО ЈЕ ЗДРАВА

25.04.2025. 10:19 10:22
Извор:
Дневник
kopriva
Фото: Ж. Балабан

ЗРЕЊАНИН: Ко воли коприву зна - сад је право време за припрему јела од ње. Ко досад није био њен љубитељ, време је да је заволи, јер је то једна од најздравијих биљака, богата витаминима и минералима.

Коприва је сада млада и може се, дивља, брати и на некултивисаним површинама. А може се и купити на пијаци, јер је та углавном гајена у башти.

Коприву гаји, па на Малој пијаци у Зрењанину продаје госпођа Добринка, која је у град на Бегеју пре много година стигла из Босилеграда. У крају одакле је наша саговорница коприва је много више заступљена у исхрани али, како каже, све више се и овде сазнаје за њена благотворна дејства.

kopriva Balaban
Фото: Ж. Балабан

- Моја коприва је увек млада, јер кад оберем врхове, она истера нове. Заливам је и негујем, па је имам током целе године. Она дивља врло брзо оде у семе - прича Добринка.

Врхови младе коприве не жаре, па се њоме може радити и без рукавица.

- Ми много користимо коприву и стварно је треба сад јести, кад је најмлађа. Од коприве може да се направи одлична чорба, може да се стави у питу са сиром или проју... Ја је мало уваљам у брашно, па је ставим у плех са луком и сланиницом, те печем у рерни. Може да се направи кајгана са копривом, ма заиста свашта... Од коприве је све здраво - лишће, корен, цвет, семе – уверава нас Добринка.

Иначе, наша саговорница воли да у својој башти гаји лековито биље и природни зелениш, па се на њеној тезги, осим младе коприве, могу наћи и нана, лишће од целера, младо зеље...

Текст и фото: Ж. Б.

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар