Рецепт дана: Сочне ћуфте у парадајз сосу
Укусне и сочне ћуфтице можете да послужите једноставно уз хлеб и вино, а нећете погрешити ни ако их искомбинујете с тестенином, пиринчем или палентом.
Састојци:
За ћуфте:
- 4 парчета хлеба,
- 6 кашика млека,
- 2 кашике пармезана,
- 400 г млевене јунетине,
- 400 г млевене свињетине,
- чен белог лука,
- мало першуна,
- 1 јаје,
- кашичица млевене паприке
За сос:
- главица лука,
- три чена белог лука,
- 800 г пелата,
- прстохват млевене паприке,
- 200 мл црног вина,
- со и бибер по укусу,
- маслиново уље
Припрема:
1. Кришкама хлеба одвојити корицу, па их исећи на комадиће и ставити у велику посуду, а затим прелити млеком.
2. Помешати месо, хлеб, пармезан, бели лук, сецкани першун, јаје и млевену паприку. Посолити и побиберити, па направити лоптице.
3. Загрејати маслиново уље и пропржити ћуфтице.
4. Извадити их, па долити још мало уља у тигањ. Пропржити бели лук и лук, затим додати вино и кувати док се не редукује и готово не нестане.
5. Убацити пелате, со, бибер и млевену паприку.
6. Кувати 10 минута, па вратите ћуфтице и наставити с кувањем још 20 минута док се сос не згусне, а чуфтице не скувају.