Рецепт дана: Канелони са спанаћем
После првомајског роштиљања, већини ће лагана паста, па још у комбинацији са спанаћем, бити право гастрономско освежење.
Састојци:
- 2 главице црног лука,
- 3 чена белог лука,
- 1 кашика маслаца,
- 750 г спанаћа,
- 200 г едамер сира,
- 2 кашике презли,
- 2 јајета,
- 20 канелона,
- чаша павлаке,
- конзерва уситњеног парадајза (850 мл),
- 200 г младог сира,
- прстохват шећера,
- со и бибер по укусу
Припрема:
1. Рерну загрејати на 200 степени.
2. Ситно исецкати главицу лука и 2 чена белог лука, пропржити на маслацу док не постану стакласти.
3. Додати очишћен спанаћ и пропржити га, а затим оцедити, исецкати, посолити и побиберити.
4. Умешати презле, млади сир и јаја, па смесу ставити у посластичарску кесицу с великим отвором, напунити канелоне и поређати их у намашћену ватросталну посуду.
5. На коцкице исећи остатак лука и белог лука, пропржити их на уљу, умешати парадајз и кувати на лаганој ватри око 5 минута.
6. Умешати и павлаку, па сос зачините сољу, бибером и шећером.
7. Прелити канелоне, ставити их у рерну и пећи око пола сата.
8. На крају их још посути ренданим едамером и запећи неких десетак минута.