Recept dana: Kaneloni sa spanaćem
Posle prvomajskog roštiljanja, većini će lagana pasta, pa još u kombinaciji sa spanaćem, biti pravo gastronomsko osveženje.
Sastojci:
- 2 glavice crnog luka,
- 3 čena belog luka,
- 1 kašika maslaca,
- 750 g spanaća,
- 200 g edamer sira,
- 2 kašike prezli,
- 2 jajeta,
- 20 kanelona,
- čaša pavlake,
- konzerva usitnjenog paradajza (850 ml),
- 200 g mladog sira,
- prstohvat šećera,
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. Rernu zagrejati na 200 stepeni.
2. Sitno iseckati glavicu luka i 2 čena belog luka, propržiti na maslacu dok ne postanu staklasti.
3. Dodati očišćen spanać i propržiti ga, a zatim ocediti, iseckati, posoliti i pobiberiti.
4. Umešati prezle, mladi sir i jaja, pa smesu staviti u poslastičarsku kesicu s velikim otvorom, napuniti kanelone i poređati ih u namašćenu vatrostalnu posudu.
5. Na kockice iseći ostatak luka i belog luka, propržiti ih na ulju, umešati paradajz i kuvati na laganoj vatri oko 5 minuta.
6. Umešati i pavlaku, pa sos začinite solju, biberom i šećerom.
7. Preliti kanelone, staviti ih u rernu i peći oko pola sata.
8. Na kraju ih još posuti rendanim edamerom i zapeći nekih desetak minuta.