Recept dana: Hleb bez brašna i kvasca
Dve dobre vesti u vezi sa ovim receptom: prva je da hleb može svako, pa čak i kuvar početnik, da pripremi bez većih problema, a druga da će hleb pripremljen po ovoj recepturi danima ostati isti.
Sastojci:
- šoljica ovsenih pahuljica,
- 1,5 šoljica kuvanog integralnog pirinča,
- pola šoljice suncokretovih semenki,
- pola šoljice susama,
- pola šoljice semenki bundeve,
- 3 kašike ćia semenki,
3 žlice psilijum ljuspica,
- kašičica himalajske soli,
- 3 kašike maslinovog ulja,
- kašika javorovog sirupa (može i med),
- 1/3 kašičice kima (može i ruzmarin ili bosiljak)
- 1,5 šoljica vode
Priprema:
1. Staviti sve suve sastojke u činiju.
2. Pomešati pirinač s vodom, dodati u suve sastojke, pa sve promešati.
3. Dodati zatim ulje i sirup, pa sve ponovo dobro promešati.
4. Na dno silikonskog kalupa posuti malo semenki i zatim dobro utisnuti smesu.
5. Ostaviti najmanje pola sata da se učvrsti, najbolje sat-dva.
6. U međuvremenu rernu zagrejati na 180 stepeni.
7. Hleb peći pola sata u kalupu, pa ga pažljivo istresti na rešetku i peći još pola sata do 40 minuta, dok ne dobije lepu koricu i finu boju.
8. Kad je gotov, pustiti da se hladi bar pola sata pre sečenja.