Ово су МАЂАРСКЕ ПРЖЕНИЦЕ: Један састојак ЗА НЕЗАБОРАВАН УКУС
На овом доручку смо одрастали, а и дан данас га обожавамо. Једноставан је за припрему, а слаже се добро и са чајем и са јогуртом. Рецепт за прженице свима је добро познат, с тога вам овога пута доносимо рецепт за прженице на Мађарски начин. Тајни састојак који додају у току припреме ће вас распаметити.
Састојци за 5 особа: 20 кришки старог хлеба, 10 кришки топивог сира, 300 г изренданог топивог сира, 300 мл млека, 100 г брашна, 4 јаја, уље за пржење.
У дубљу посуду сипати млеко. У другој посуди добро умутити јаја. У трећу сипати брашно, а у четврту рендани сир. Кришке јако кратко умочити у млеко, одмах их извадити и између дланова и исцедити.
На једну кришку ставити комад сира, па преклопити.
Спремљене сендвиче прво уваљати у брашно, па у јаје. Затим спустити у тањир са сиром, па одозго распоредити мало сира.
У тигању добро загрејати уље, па пржити кришке с једне и с друге стране док не добију лепу, румену корицу.
Готове прженице вадити на папирни убрус, како би се оцедиле од вишка масноће, преноси Ствар укуса.
Јако је важно припремати једну по једну прженицу. Дакле, кратко умочити у млеко, преклопити, уваљати у јаје, брашно, посути сиром и одмах спуштати у вруће уље. И тек онда спремати другу прженицу.
Нипошто не припремити све ођедном, па тек онда пржити, јер ће кришке, чекајући, омекшати од млека и због тога после упити пуно уља и распасти се.
Крстарица