Ovo su MAĐARSKE PRŽENICE: Jedan sastojak ZA NEZABORAVAN UKUS
Na ovom doručku smo odrastali, a i dan danas ga obožavamo. Jednostavan je za pripremu, a slaže se dobro i sa čajem i sa jogurtom. Recept za prženice svima je dobro poznat, s toga vam ovoga puta donosimo recept za prženice na Mađarski način. Tajni sastojak koji dodaju u toku pripreme će vas raspametiti.
Sastojci za 5 osoba: 20 kriški starog hleba, 10 kriški topivog sira, 300 g izrendanog topivog sira, 300 ml mleka, 100 g brašna, 4 jaja, ulje za prženje.
U dublju posudu sipati mleko. U drugoj posudi dobro umutiti jaja. U treću sipati brašno, a u četvrtu rendani sir. Kriške jako kratko umočiti u mleko, odmah ih izvaditi i između dlanova i iscediti.
Na jednu krišku staviti komad sira, pa preklopiti.
Spremljene sendviče prvo uvaljati u brašno, pa u jaje. Zatim spustiti u tanjir sa sirom, pa odozgo rasporediti malo sira.
U tiganju dobro zagrejati ulje, pa pržiti kriške s jedne i s druge strane dok ne dobiju lepu, rumenu koricu.
Gotove prženice vaditi na papirni ubrus, kako bi se ocedile od viška masnoće, prenosi Stvar ukusa.
Jako je važno pripremati jednu po jednu prženicu. Dakle, kratko umočiti u mleko, preklopiti, uvaljati u jaje, brašno, posuti sirom i odmah spuštati u vruće ulje. I tek onda spremati drugu prženicu.
Nipošto ne pripremiti sve ođednom, pa tek onda pržiti, jer će kriške, čekajući, omekšati od mleka i zbog toga posle upiti puno ulja i raspasti se.
Krstarica