ОВЕ ШАПИЦЕ МОРАТЕ ПРОБАТИ! Популарна фуд-блогерка открива једноставан рецепт
Фуд-блогерка Александра Симић, иначе мастер инжењер менаџмента, на свом популарном Инстаграм и Тикток налогу „Из угла једне студенткиње” са својим бројним пратиоцима дели занимљиве рецепте и корисне трикове у кухињи.
За „Дневников” Недељни ручак открила је да је љубав према кувању наследила од маме, те је још као мала стално била уз њу док је припремала храну.
– Волела сам да гледам и упијам све што ради, а то се и сада, са 25 година, ништа није променило. Када одем кући, волим да сам у кухињи и гледам како она кува, али и да помогнем. Сву традиционалну храну научила сам да кувам уз њу и нема ништа лепше него када кућа замирише на домаћу храну и када се сви окупимо да једемо заједно – казала је Александра за наш лист. – Сама идеја око покретања моје странице дошла је спонтано. Када сам кренула на факултет преселила сам се у Нови Сад, предавања на факултету су се поклапала с ручком у мензи и нисам могла да идем тамо да једем. Живим у стану и имам кухињу, знам да кувам и није ми био проблем да спремам за сестру и мене. Успут сам кренула да сликам све што направим и одлучила да делим са другим студентима и да покажем да за кување не треба пуно знања, али ни новца. Мој циљ је да прикажем што више једноставних, лаких и брзих јела за припрему.
Како је истакла, неретко експериментише с рецептима, и то највише када су слана јела у питању, јер њима и даје предност у кухињи.
– Волим да правим разна теста, салате, месо... Али волим и да се држим старих проверених рецепата и јела с којима нема грешке и која увек успеју. Гледам да за припрему не треба пуно времена и да са што мање састојака добијем укусан ручак – објаснила је фуд-блогерка Александра Симић. – Немам посебно јело које бих издвојила и рекла да најчешће спремам, али оно што се трудим јесте да у исхрани користим што више поврћа и меса, тако да то буде нека моја најбржа опција за ручак да све заједно издинстам, зачиним уз додатак тестенине или пиринча. Волим традиционалну храну и трудим се да током радне недеље припремим бар један ручак за два дана, а да је он притом чорбаст: тако се на менију пронађе грашак, пасуљ, боранија, купус, кромпир...
Млада блогерка нагласила је и да недељни ручак у њеном дому, будући да је из Срема, не може да прође без пецива, мамине домаће супе, меса припремљеног на разне начине, кромпира, разних салата, а све то, како је додала, на крају воле да засладе и неким домаћим колачима. За читаоце „Дневниковог” Недељног ручка припремила је рецепт за домаће шапице.
В. Б.
Шапице
-
250 г маргарина
-
250 г шећера
-
250 г млевених ораха
-
500 г брашна
-
2 јајета
Миксером умутити маргарин, јаје и шећер, па додавати постепено брашно и млевене орахе, да се направи компактна маса. Сваки калуп за шапице прво премазати с кап уља и потом ставити мало брашна у ивице калупа, па пунити тестом. Пећи у загрејаној рерни на 200 степени око 15 минута. Чим се испеку, извадити из калупа, окренути на другу страну и посути шећером у праху. Пријатно!