OVE ŠAPICE MORATE PROBATI! Popularna fud-blogerka otkriva jednostavan recept
Fud-blogerka Aleksandra Simić, inače master inženjer menadžmenta, na svom popularnom Instagram i Tiktok nalogu „Iz ugla jedne studentkinje” sa svojim brojnim pratiocima deli zanimljive recepte i korisne trikove u kuhinji.
Za „Dnevnikov” Nedeljni ručak otkrila je da je ljubav prema kuvanju nasledila od mame, te je još kao mala stalno bila uz nju dok je pripremala hranu.
– Volela sam da gledam i upijam sve što radi, a to se i sada, sa 25 godina, ništa nije promenilo. Kada odem kući, volim da sam u kuhinji i gledam kako ona kuva, ali i da pomognem. Svu tradicionalnu hranu naučila sam da kuvam uz nju i nema ništa lepše nego kada kuća zamiriše na domaću hranu i kada se svi okupimo da jedemo zajedno – kazala je Aleksandra za naš list. – Sama ideja oko pokretanja moje stranice došla je spontano. Kada sam krenula na fakultet preselila sam se u Novi Sad, predavanja na fakultetu su se poklapala s ručkom u menzi i nisam mogla da idem tamo da jedem. Živim u stanu i imam kuhinju, znam da kuvam i nije mi bio problem da spremam za sestru i mene. Usput sam krenula da slikam sve što napravim i odlučila da delim sa drugim studentima i da pokažem da za kuvanje ne treba puno znanja, ali ni novca. Moj cilj je da prikažem što više jednostavnih, lakih i brzih jela za pripremu.
Kako je istakla, neretko eksperimentiše s receptima, i to najviše kada su slana jela u pitanju, jer njima i daje prednost u kuhinji.
– Volim da pravim razna testa, salate, meso... Ali volim i da se držim starih proverenih recepata i jela s kojima nema greške i koja uvek uspeju. Gledam da za pripremu ne treba puno vremena i da sa što manje sastojaka dobijem ukusan ručak – objasnila je fud-blogerka Aleksandra Simić. – Nemam posebno jelo koje bih izdvojila i rekla da najčešće spremam, ali ono što se trudim jeste da u ishrani koristim što više povrća i mesa, tako da to bude neka moja najbrža opcija za ručak da sve zajedno izdinstam, začinim uz dodatak testenine ili pirinča. Volim tradicionalnu hranu i trudim se da tokom radne nedelje pripremim bar jedan ručak za dva dana, a da je on pritom čorbast: tako se na meniju pronađe grašak, pasulj, boranija, kupus, krompir...
Mlada blogerka naglasila je i da nedeljni ručak u njenom domu, budući da je iz Srema, ne može da prođe bez peciva, mamine domaće supe, mesa pripremljenog na razne načine, krompira, raznih salata, a sve to, kako je dodala, na kraju vole da zaslade i nekim domaćim kolačima. Za čitaoce „Dnevnikovog” Nedeljnog ručka pripremila je recept za domaće šapice.
V. B.
Šapice
-
250 g margarina
-
250 g šećera
-
250 g mlevenih oraha
-
500 g brašna
-
2 jajeta
Mikserom umutiti margarin, jaje i šećer, pa dodavati postepeno brašno i mlevene orahe, da se napravi kompaktna masa. Svaki kalup za šapice prvo premazati s kap ulja i potom staviti malo brašna u ivice kalupa, pa puniti testom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 15 minuta. Čim se ispeku, izvaditi iz kalupa, okrenuti na drugu stranu i posuti šećerom u prahu. Prijatno!