broken clouds
10°C
30.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1557
usd
112.4119
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

САВРШЕНО УКУСАН ПОСНИ РУЧАК – ЈОШ ЈЕДНА СЈАЈНА ИДЕЈА Ћуфте од белог пасуља и печурака

20.12.2024. 09:54 10:07
Пише:
Фото: pixabay.com

Васкршњи пост увелико траје, због чега вам и данас нудимо посни рецепт за ручак.

Овог пута, уколико сте се већ зажелели ћуфти, нарочито у парадајз-сосу, које можете да послужите са шпагетама, пиринчем или пире-кромпиром, имамо идеалну вегетаријанску варијанту.

Уместо меса смеса се спрема од - печурака и пасуља.

Фото: Dnevnik (Branko Lučić)

Састојци:

1 кашика маслиновог уља

1 мали лук, исечен на коцкице

2 чена белог лука, исецкани на коцкице

250 г печурака, очишћених и исецканих

1 кашичица соли

1 кашичица оригана

1/2 кашичице црног бибера

1/2 кашичице пахуљица чилија

400 г (или 1 конзерва) белог пасуља, скуван и оцеђен

сок од 1 лимуна

2 кашике свежег першуна, сецканог

1 + 1/4 шоље презли

Припрема:

Загрејте рерну на 200 степени и обложите плех папиром за печење.

Загрејте велики тигањ на средњој температури, додајте маслиново уље и лук и динстајте пет минута. Потом додајте бели лук и печурке и динстајте још два минута. Умешајте оригано, со, бибер и чили пахуљице. Тада успите бели пасуљ и лимунов сок и све добро мешајте док се мешавина динста још око један минут.

Преспите мешавину печурака и пасуља у процесор хране и пулсирајте све док се смеса не сједини. Сипајте першун и једну шољу презле, па пулсирајте још пар пута док се све добро не умеша. Оставите смесу да одстоји око пет минута тако да мрвице хлеба упију добро сву преосталу течност из печурака и пасуља.

У међувремену, у посебној чинији помешајте преосталу четвртину шоље презле, пола кашичице соли и прстохват бибера, мало пахуљица чилија и першун.

Заграбите једну кашику мешавине за ћуфте и направите  куглу у рукама, а потом уваљајте у чинију са зачињеним мрвицама хлеба и ставите на припремљени плех. Понављајте све док не потрошите целу смесу.

Пеците ћуфте у рерни 30 минута, а потом их окрените их да равномерно порумене и са друге стране, око 20 додатних минута.

У међувремену, уколико желите, можете да направите сос од парадајза или неки други сос према вашој жељи. Када су ћуфте готове послужите их уз кромпир, пасту или пиринач, са или без соса, како волите.

Пријатно!

(Ona.rs)

Пише:
Пошаљите коментар