Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Време је за доручак!

СТАРИНСКИ ДОРУЧАК КАКАВ СУ ЈЕЛИ НАШИ ПРЕЦИ Сви су га заборавили, подсетите се и направите ову „торту од теста“

20.12.2024. 07:59 08:02
Пише:
Фото: pixabay.com

Филија је традиционални специјалитет са Косова и Метохије, слана пита направљена од слојева танког теста премазаног филом од кајмака. 


Ова пита је врло прилагодљива када су састојци у питању, па се често обогаћује додатком сира, спанаћа или других састојака према укусу, преноси danas.rs.

Због специфичне технике припреме, филија је добила надимак „торта од теста“. Ово домаће јело јединственог и богатог укуса идеално је за обилан доручак, брзу ужину или лагану вечеру. Филија се може сервирати и топла и хладна, а ево како је можете лако припремити код куће:

Састојци:

– 500 г брашна

– 500 мл воде

– 2 кашичице соли

– 200 г кајмака

– сир, по жељи

Припрема:

За почетак, замесите тесто од брашна, воде и соли, које треба да буде мало гушће од оног за палачинке.

Рерну укључите на највишу температуру, решетку подигните на највишу позицију, одмах испод горњих грејача, а доње грејаче искључите. Тепсију за печење добро подмажите, па кутлачом сипајте тесто и равномерно распоредите (као кад спремате палачинке), па пеците док не порумени. Важно је да слој теста буде танак, да би их било што више и да би филија на крају била што хрскавија и укуснија.

Извадите из рерне, премажите кајмаком, по жељи додајте и мало сира,  и одмах преко тога прелијте новим слојем теста. Вратите у рерну да се испече, па понављајте поступак све док имате састојака, с тим што последњу кору не треба да премазујете.

Печену филију оставите да се мало прохлади, па сеците на коцке жељене величине и послужите уз јогурт или прилог по жељи и уживајте!

Крстарица

Пише:
Пошаљите коментар