ОВАКО СЕ ПРАВЕ НАЈЛЕПШЕ ПОФЕЗНЕ НА СВЕТУ Пажљиво пратите ОВАЈ ТРИК ЈЕ ПОСЕБНО БИТАН
Сви смо луди за пофезнама, приганицама, прженицама, али мало ко зна да их припреми као професионални кувари.
Много вештине је потребно да испадну савршено – да су хрскаве по ивицама, а у средини мекане и ваздушасте, да не буду превише масне, али ни суве, нити да буду препечене или недовољно печене…
Све је само ствар пажљиве припреме, стрпљења и трикова искусних мајстора, које вам сада доносимо. Дакле, ако су вам прженице гњецаве, загореле или „живе“, ево где грешите и како то да поправите.
Превише танко сечете хлеб - Ако су кришке претанке, хлеб може лако да се распадне јер је смеса од јаја „тешка”. Кришке треба да буду дебљине око центиметар и по.
Користите свеж хлеб - Увек је боље користити хлеб који је остављен бар један дан.
Пржите их на путеру - Маслац гори на високим температурама, па је много боље користити биљно уље или маст.
Немојте користити млеко - Иако то код нас није уобичајена пракса, пржена храна је ипак много укуснија када се у мешавину јаја дода млеко, и то пуномасно!
Користите превише јаја - Груба формула за припрему мешавине од јаја је да на две кришке хлеба користите четвртину шоље млека и једно јаје. Ако користите само јаја, смањите температуру, да не изгоре.
Заборављате зачине - Прстохват кима, бибера или мало пармезана у смеси учиниће од обичних прженица „ремек-дело”, а ако волите слатку верзију додајте цимет, ванилу или шећер у праху.
Нестрпљиви сте - Уље мора бити вруће, како прженице не би упиле превише масноће, али не превише врело. Најбоље је пржити их на свињској масти. Пеците их на средњој ватри неколико минута са сваке стране.