OVAKO SE PRAVE NAJLEPŠE POFEZNE NA SVETU Pažljivo pratite OVAJ TRIK JE POSEBNO BITAN
Svi smo ludi za pofeznama, priganicama, prženicama, ali malo ko zna da ih pripremi kao profesionalni kuvari.
Mnogo veštine je potrebno da ispadnu savršeno – da su hrskave po ivicama, a u sredini mekane i vazdušaste, da ne budu previše masne, ali ni suve, niti da budu prepečene ili nedovoljno pečene…
Sve je samo stvar pažljive pripreme, strpljenja i trikova iskusnih majstora, koje vam sada donosimo. Dakle, ako su vam prženice gnjecave, zagorele ili „žive“, evo gde grešite i kako to da popravite.
Previše tanko sečete hleb - Ako su kriške pretanke, hleb može lako da se raspadne jer je smesa od jaja „teška”. Kriške treba da budu debljine oko centimetar i po.
Koristite svež hleb - Uvek je bolje koristiti hleb koji je ostavljen bar jedan dan.
Pržite ih na puteru - Maslac gori na visokim temperaturama, pa je mnogo bolje koristiti biljno ulje ili mast.
Nemojte koristiti mleko - Iako to kod nas nije uobičajena praksa, pržena hrana je ipak mnogo ukusnija kada se u mešavinu jaja doda mleko, i to punomasno!
Koristite previše jaja - Gruba formula za pripremu mešavine od jaja je da na dve kriške hleba koristite četvrtinu šolje mleka i jedno jaje. Ako koristite samo jaja, smanjite temperaturu, da ne izgore.
Zaboravljate začine - Prstohvat kima, bibera ili malo parmezana u smesi učiniće od običnih prženica „remek-delo”, a ako volite slatku verziju dodajte cimet, vanilu ili šećer u prahu.
Nestrpljivi ste - Ulje mora biti vruće, kako prženice ne bi upile previše masnoće, ali ne previše vrelo. Najbolje je pržiti ih na svinjskoj masti. Pecite ih na srednjoj vatri nekoliko minuta sa svake strane.