Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАЈ СРПСКИ НАМАЗ НА 3. МЕСТУ НА ПЛАНЕТИ Погледајте који су се још нашли у топ 50 (ФОТО)

13.06.2024. 23:51 00:03
Пише:
Фото: Youtube Printscreen

У свету гастрономије, српска кухиња све више добија на препознатљивости и цењености.

У новом издању престижне листе најбољих намаза на свету, српски намаз заузео је завидно треће место, чиме је потврдио свој статус као незаобилазна посластица за гурмане широм света.

Овај традиционални српски намаз, чији су основни састојци познати свим љубитељима домаће кухиње, освојио је срца и непца многих својом богатом текстуром и карактеристичним укусом. Његова популарност не познаје границе, а многи га обожавају због аутентичног укуса који подсећа на домаће рецепте и традиционалне специјалитете.Наиме, познати водич за оцењивање и рангирање кухиња широм света "Тасте Атлас" недавно је објавио листу топ 50 најбољих намаза и сосева на свету. Један српски специјалитет освојио је почасно треће место, а на листи се нашао и други.

Треће место освојио је, лесковачки домаћи ајвар, српски специјалитет од паприка са додатком патлиџана и зачина. Чувени урнебес, намаз од младог сира, белог лука и паприка заузео је високо 25. место на листи. Како пише "Тасте Атлас", лесковачки домаћи ајвар је традиционални српски зачин, намаз или посластица под називом ајвар, пореклом из лесковачког краја.

Ајвар се производи искључиво од домаћих сорти црвене паприке као што су домаћа канија, куртовска капија, паланачко чудо. Паприке се пеку на отвореној ватри, чисте, мељу, осуше и прже полако и ручно. Укус је пријатан и бибераст. Овај ајвар не би требало да садржи делове семенки нити тамне и угљенисане делове покожице паприке које се одвајају током печења.

Прво место заузео је намаз  тоум из Либана. Прави се од целих чена белог лука, који се полако дробе тучком, или се данас једноставно мељу у машини за храну. На крају, у мешавину се додају со и лимунов сок, дајући намазу слани укус и боју слоноваче. Тоум се користи за маринаде, сосове и умаке и може обогатити сваки оброк.

Друго место освојио је намаз Аји criollo из Перуа. Аји criollo или салса де аји је зачињена перуанска салса припремљена са комбинацијом жутих ађи чили папричица и уља. Сос је обично пријатно љут, али може да буде изузетно љут, па треба бити опрезан када га први пут пробате.

Alo.rs

 

Пише:
Пошаљите коментар
ШАНГАЈЕМ СЕ ШИРИ МИРИС СРПСКОГ ХЛЕБА И АЈВАРА Павиљон наше земље међу најпосећенијима на Сајму увоза у Кини

ШАНГАЈЕМ СЕ ШИРИ МИРИС СРПСКОГ ХЛЕБА И АЈВАРА Павиљон наше земље међу најпосећенијима на Сајму увоза у Кини

10.11.2023. 08:59 09:05