ЈАЈА НИКАКО НЕ ПРИПРЕМАЈТЕ НА ОВАЈ НАЧИН Више је штете него користи; Ево како губе нутритивну вредност
Да ли знате који начин припреме јаја нутриционисти не препоручују?
Годинама потцењена и погрешно оптужена за подизање нивоа холестерола, јаја све више добијају похвале које заслужују. Јаја су изузетно хранљив и здрав део уравнотежене исхране, а њихова редовна конзумација може да донесе многе здравствене предности - под условом да су правилно припремљена. Ипак, изузетно популаран начин њиховог спремања, нажалост, није најбољи избор.
Иако не постоји погрешан начин припреме јаја, постоји један начин који нутриционисти не препоручују. Говоримо о њиховом пржењу. Таква припрема доводи до тога да губе много својих вредности. Пржимо на превише масноће и на прејакој ватри, а на тај начин кваримо наизглед здраву кајгану или пржена јаја.
Иако је пржење јаја једна од најпопуларнијих метода за њихову припрему, то није нужно најбоља опција. Масноћа која се користи за пржење, на пример уље, висококалорична је и богата засићеним мастима. Поред тога, најгора опција, иако наизглед најукуснија, јесте да користите путер.
Према мишљењу стручњака, пржење јаја на путеру је најгоре за наше здравље. Нажалост, на овај начин себи обезбеђујемо много засићених масти и као резултат тога додатне калорије. Ако с времена на време користите путер за кајгану и ваша исхрана је уравнотежена, ништа се неће догодити. Међутим, ако редовно једете пржену храну, можда ћете осетити негативне ефекте вишка масти у исхрани.
Нажалост, ово има прави утицај на вредност нашег оброка. Вишак засићених масти у исхрани уско је повезан са срчаним обољењима. Према тренутним препорукама у исхрани, потрошња засићених масти не би требало да прелази 10 одсто свих калорија које се уносе дневно. Према нутриционистима, такође би требало да избегавамо масти од пржења сланине. Нажалост, класичан доручак, односно јаја и сланина или кајгана са сланином, није добра комбинација.
Који је најбољи начин за припрему јаја?
Најбољи начин за припрему јаја је да их кувате у води или на пари. Могу да се припреме и са малом количином масти. Приликом избора тигања са нелепљивим премазом, маст уопште није потребна. Јаја могу да се припреме и у рерни. Постоји много могућности да уживате у укусним, здравим и хранљивим јајима.