Овакав ПИРЕ КРОМПИР још нисте пробали: Уз једноставан додатак добија фантастичан укус
Када се нађете у недостатку времена и потреби за једноставним прилогом, одабир најчешће пада на укусан и брзо готов пире кромпир.
Како вам овај традиционалан прилог бројним јелима не би досадио, доносимо рецепт који ће му дати сасвим нов укус.
Популарна америчка водитељка и куварица Марта Стјуарт тврди да се у њеној породици генерацијама преноси одличан рецепт за припрему пире кромпира, који ће вас одушевити укусом и глатком текстуром.
Тајна је у коришћењу крем сира и павлаке, које уноси свежину и ароматичну киселост као створену за подизање једноставних јела попут прженог или похованог меса, грилованог поврћа или печене рибе.
Састојци:
1,5 кг кромпира
со и бибер
230 г крем сира
100 г маслаца
1/4 шољице млека
1/2 шољице павлаке за кување
Припрема:
Ставите кромпир и кашику соли у средњу шерпу, прелијте хладном водом и пустите да прокува. Смањите ватру, делимично поклопите и кувајте док кромпир не омекша, око 35 минута. Оцедите и оставите док се довољно не охлади да можете обрадити рукама.
Уклоните кору и исеците кромпир на велике комаде.
Помешајте кромпир, крем сир, маслац, млеко и 1/4 шољице павлаке у посуди па миксајте док се не седини. Зачините сољу и бибером и мешајте до жељене густине.
Вратите пире кромпир у шерпу и ставите на средњу ватру. Додајте преосталу павлаку и кувајте уз стално мешање док се не загреје. Послужите одмах или држите на топлом у покривеној посуди изнад кључале воде до 2 сата.
Krstarica.rs/ Дневник