ЕВО ТАЈНЕ ЈЕДНЕ ЗАБОРАВЉЕНЕ СУПЕРНАМИРНИЦЕ Од њеног џема и сока НЕМА УКУСНИЈЕГ
Ринглов, познат и као џанарика, можда није толико популаран као његова чувена рођака – шљива, али заслужује пажњу због својих бројних благодети.
Његова широка распрострањеност у Војводини, као и способност да рађа чак и у неповољним условима, чини га изузетно вредним. Иако се често користи у традиционалној медицини, многи нису свесни богатства витамина, минерала и других хранљивих састојака које садржи.
А колико је само здрав! Препун витамина А, Б и Ц, минерала попут фосфора и магнезијума. Садржи етарска уља, пектин, целулозу и органске киселине. Ринглов је заист нешто попут суперхране. Док је у народној медицини некада био цењен за своја лековита својства, данас се овај скривени драгуљ поново открива као тајно оружје против разних здравствених проблема.
Али то није све! Ринглов је права звезда у кухињи. Од њега се може направити готово све – џемови, сокови, па чак и ракија. Џемови од ринглова су веома укусни, док су сокови освежавајући напици који нам пружају све добробити овог воћа. А за оне храбрије, ту је и ракија која носи арому дивљег воћа, иако је можда занемарена у нашим крајевима.
Укратко, ова мала воћка може бити велико откриће за оне који цене природне благодети и желе да искористе све што нам природа пружа.
Ова прича о ринглову нас подсећа на важност очувања традиције и богатства наше природе. Док многи ово воће сматрају обичним, ринглов показује да у сваком кутку нашег света чека нешто посебно, само чека на нас да то откријемо.
Рецепт за џем
Кува се тако што се на три килограма од коштица очишћеног ринглова дода 200 грама шећера и ванилин шећер. Смеса се остави да преноћи и да се шећер отопи, па се сутра кува до жељене густине. Као и сваки други џем, сипа се у стерилизоване тегле, добро затвори поклопцем и то је то.
Рецепт за сок
Од ринглова се може направити и сок. Мало дуже траје поступак, али се исплати.
На количину од четири килограма очишћених ринглова сипа се пет децилитара воде, два лимунтуса и прокува. Смеса се процеди кроз цедиљку или ђевђир и у њу дода пет литара воде, килограм шећера и још једном прокува. Опет се процеди и сипа у стаклене флаше, које се, баш као и кад се кува парадајз, затрпају у ћебад или старе капуте, оставе да се охладе и онда ређају у полице. Кад се служи сок од ринглова, пола иде сока, а пола воде а кад је све расхлађено, прија још више.