Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕВО ТАЈНЕ ЈЕДНЕ ЗАБОРАВЉЕНЕ СУПЕРНАМИРНИЦЕ Од њеног џема и сока НЕМА УКУСНИЈЕГ

06.09.2024. 10:59 11:21
Пише:
а
Фото: Pixabay.com

Ринглов, познат и као џанарика, можда није толико популаран као његова чувена рођака – шљива, али заслужује пажњу због својих бројних благодети.

Његова широка распрострањеност у Војводини, као и способност да рађа чак и у неповољним условима, чини га изузетно вредним. Иако се често користи у традиционалној медицини, многи нису свесни богатства витамина, минерала и других хранљивих састојака које садржи.

А колико је само здрав! Препун витамина А, Б и Ц, минерала попут фосфора и магнезијума. Садржи етарска уља, пектин, целулозу и органске киселине. Ринглов је заист нешто попут суперхране. Док је у народној медицини некада био цењен за своја лековита својства, данас се овај скривени драгуљ поново открива као тајно оружје против разних здравствених проблема.

а
Фото: Pixabay.com

Али то није све! Ринглов је права звезда у кухињи. Од њега се може направити готово све – џемови, сокови, па чак и ракија. Џемови од ринглова су веома укусни, док су сокови освежавајући напици који нам пружају све добробити овог воћа. А за оне храбрије, ту је и ракија која носи арому дивљег воћа, иако је можда занемарена у нашим крајевима.

Укратко, ова мала воћка може бити велико откриће за оне који цене природне благодети и желе да искористе све што нам природа пружа.

Ова прича о ринглову нас подсећа на важност очувања традиције и богатства наше природе. Док многи ово воће сматрају обичним, ринглов показује да у сваком кутку нашег света чека нешто посебно, само чека на нас да то откријемо.

Рецепт за џем

а
Фото: Pixabay.com

Кува се тако што се на три килограма од коштица очишћеног ринглова дода 200 грама шећера и ванилин шећер. Смеса се остави да преноћи и да се шећер отопи, па се сутра кува до жељене густине. Као и сваки други џем, сипа се у стерилизоване тегле, добро затвори поклопцем и то је то.

Рецепт за сок

Од ринглова се може направити и сок. Мало дуже траје поступак, али се исплати.

а
Фото: Pixabay.com

На количину од четири килограма очишћених ринглова сипа се пет децилитара воде, два лимунтуса и прокува. Смеса се процеди кроз цедиљку или ђевђир и у њу дода пет литара воде, килограм шећера и још једном прокува. Опет се процеди и сипа у стаклене флаше, које се, баш као и кад се кува парадајз, затрпају у ћебад или старе капуте, оставе да се охладе и онда ређају у полице. Кад се служи сок од ринглова, пола иде сока, а пола воде а кад је све расхлађено, прија још више.

Извор:
krstarica.com
Пише:
Пошаљите коментар
Фантастичан ЏЕМ ОД КРУШКЕ са ванилом: Рецепт који буди сва чула, породица ће га обожавати

Фантастичан ЏЕМ ОД КРУШКЕ са ванилом: Рецепт који буди сва чула, породица ће га обожавати

30.07.2024. 12:05 12:24
СОК ОД СМОКВИНОГ ЛИСТА ИДЕАЛАН ЈЕ ЗА ЛЕТЊЕ ВРЕЛИНЕ

СОК ОД СМОКВИНОГ ЛИСТА ИДЕАЛАН ЈЕ ЗА ЛЕТЊЕ ВРЕЛИНЕ

09.08.2024. 17:38 17:45