Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVO TAJNE JEDNE ZABORAVLJENE SUPERNAMIRNICE Od njenog džema i soka NEMA UKUSNIJEG

06.09.2024. 10:59 11:21
Piše:
а
Foto: Pixabay.com

Ringlov, poznat i kao džanarika, možda nije toliko popularan kao njegova čuvena rođaka – šljiva, ali zaslužuje pažnju zbog svojih brojnih blagodeti.

Njegova široka rasprostranjenost u Vojvodini, kao i sposobnost da rađa čak i u nepovoljnim uslovima, čini ga izuzetno vrednim. Iako se često koristi u tradicionalnoj medicini, mnogi nisu svesni bogatstva vitamina, minerala i drugih hranljivih sastojaka koje sadrži.

A koliko je samo zdrav! Prepun vitamina A, B i C, minerala poput fosfora i magnezijuma. Sadrži etarska ulja, pektin, celulozu i organske kiseline. Ringlov je zaist nešto poput superhrane. Dok je u narodnoj medicini nekada bio cenjen za svoja lekovita svojstva, danas se ovaj skriveni dragulj ponovo otkriva kao tajno oružje protiv raznih zdravstvenih problema.

а
Foto: Pixabay.com

Ali to nije sve! Ringlov je prava zvezda u kuhinji. Od njega se može napraviti gotovo sve – džemovi, sokovi, pa čak i rakija. Džemovi od ringlova su veoma ukusni, dok su sokovi osvežavajući napici koji nam pružaju sve dobrobiti ovog voća. A za one hrabrije, tu je i rakija koja nosi aromu divljeg voća, iako je možda zanemarena u našim krajevima.

Ukratko, ova mala voćka može biti veliko otkriće za one koji cene prirodne blagodeti i žele da iskoriste sve što nam priroda pruža.

Ova priča o ringlovu nas podseća na važnost očuvanja tradicije i bogatstva naše prirode. Dok mnogi ovo voće smatraju običnim, ringlov pokazuje da u svakom kutku našeg sveta čeka nešto posebno, samo čeka na nas da to otkrijemo.

Recept za džem

а
Foto: Pixabay.com

Kuva se tako što se na tri kilograma od koštica očišćenog ringlova doda 200 grama šećera i vanilin šećer. Smesa se ostavi da prenoći i da se šećer otopi, pa se sutra kuva do željene gustine. Kao i svaki drugi džem, sipa se u sterilizovane tegle, dobro zatvori poklopcem i to je to.

Recept za sok

Od ringlova se može napraviti i sok. Malo duže traje postupak, ali se isplati.

а
Foto: Pixabay.com

Na količinu od četiri kilograma očišćenih ringlova sipa se pet decilitara vode, dva limuntusa i prokuva. Smesa se procedi kroz cediljku ili đevđir i u nju doda pet litara vode, kilogram šećera i još jednom prokuva. Opet se procedi i sipa u staklene flaše, koje se, baš kao i kad se kuva paradajz, zatrpaju u ćebad ili stare kapute, ostave da se ohlade i onda ređaju u police. Kad se služi sok od ringlova, pola ide soka, a pola vode a kad je sve rashlađeno, prija još više.

Izvor:
krstarica.com
Piše:
Pošaljite komentar
Fantastičan DŽEM OD KRUŠKE sa vanilom: Recept koji budi sva čula, porodica će ga obožavati

Fantastičan DŽEM OD KRUŠKE sa vanilom: Recept koji budi sva čula, porodica će ga obožavati

30.07.2024. 12:05 12:24
SOK OD SMOKVINOG LISTA IDEALAN JE ZA LETNJE VRELINE

SOK OD SMOKVINOG LISTA IDEALAN JE ZA LETNJE VRELINE

09.08.2024. 17:38 17:45