Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЕКОЛОШКИ ПРИСТУП ВИНАРИЈЕ БИКИЦКИ За "Мому Траминца 2023" трофеј Винске визије

24.11.2024. 08:00 08:00
Винска визија
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Дневник

Трофеј “Винске визије Отвореног Балкана” за најбоље оранж вино припао је синоћ вину “Мома Траминац 2023” винарије Бикицки. “Мома Траминац” има период мацерације од 20 сати, одлежава у керамичким судовима и касније се пакује у керамичке боце, што све заједно чини ово вино изузетно атрактивним, објаснила је за „Дневник“ Маја Дрљача, задужена за виноград и вински туризам у винарији Бикицки.

Она је рекла да њихова винарија има мали, али веома посвећен тим.

– Наша повезаност, то што је свако од нас укључен у сваки сегмент производње, како бисмо знали шта је крајњи производ који нудимо купцима и оно што желимо да произведемо је оно што издваја нашу винарију – истакла је Дрљача.

У винарији Бикицки, очување природе није тренд, већ основни принцип пословања.

Винска визија
Фото: Дневник

– Наша филозофија је заснована на еколошким принципима и заштити земљишта – напоменула је наша саговорница. – Земљиште је изузетно важно за будуће генерације, а то није нешто што је дошло као последица тренда, већ као природно усмерење. Свест о важности еколошке производње расте, и ми то препознајемо.

Посвећеност очувању природе интегрисана је у њихове планове за будућност, па тако планирају садњу биљака између редова винограда у складу са хемијским саставом земљишта и сортиментом грожђа који имају. Такође, циљ им је и успоставити симбиозу са животињама, као што су патуљасте овце и гуске, чиме желе да допринесу здрављу земљишта и привуку корисне инсекте.

– Наша будућност је регенеративна пољопривреда, а фокусираћемо се на биодинамику – казала је Маја Дрљача. – Не желимо да виноград буде у служби човека, већ животиња које се ту налазе, грожђа које узгајамо, и опште равнотеже у екосистему.

Производња вина у винарији Бицики почива на принципу минималне интервенције и темељи се на здравом грожђу, које је основа за прављење вина без пестицида, хербицида и инсектицида. Кључни процес у производњи је мацерација – контакт грожђаног сока са покожицом након муљања, који је пресудан за стил вина.

– Наша вина су природна, са врло мало интервенције – објаснила је Дрљача. – Користимо дивље квасце, не додајемо енолошке супстанце, чак ни органског порекла. Ферментација се покреће спонтано, користећи квасце који су присутни на покожици грожђа. На основу тога какво желимо да вино буде, одлучујемо о дужини мацерације.

Након процеса мацерације, вино одлежава у бурићима, керамичким судовима или бетонским сферама, што доприноси његовој специфичности и квалитету.

– Крајња тачка је излазак на тржиште и стварање бренда, али не на вештачки начин. Код нас је све сирово, природно и опуштено. Проактивни смо и наша вина стално излажемо на фестивалима и сајмовима – додаје Дрљача.

Иначе, виногради винарије Бикицки простиру се на 11 хектара  земљишта у Баноштору које је конвертовано за органску производњу, за шта ове године имају и сертификат, те њихови производи имају налепницу органског порекла. У Горњим Радинцима код Сремске Митровице годишње се произведе око 40.000 литара вина. Сортимент који нуде обухвата све од белих, попут Саувигнон Бланц и Пино Григио, до црних сорти Мерлот, Пино Ноир и Црна Тамјаника.

– Природна вина су богатија ароматиком и занимљивија су по укусу – објаснила је наша саговорница. –  Онима који су навикли на конвенционална вина, укус наших вина може бити чудан на почетку, али када се једном окусите природна вина, тешко је вратити се на конвенционална. 

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар
ВИНСКА ВИЗИЈА ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА За вина из Србије осам трофеја
вински трофеји

ВИНСКА ВИЗИЈА ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА За вина из Србије осам трофеја

23.11.2024. 21:29 22:00
ВИНСКА ВИЗИЈА ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА Сајам који повезује свет и чува винску традицију
Игор Луковић

ВИНСКА ВИЗИЈА ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА Сајам који повезује свет и чува винску традицију

23.11.2024. 13:47 14:00
(ФОТО) БЕОГРАД ДОМАЋИН НАЈВЕЋЕГ ГАСТРОНОМСКОГ ДОГАЂАЈА У РЕГИОНУ „Винска визија Отвореног Балкана“ у пуном сјају
vino

(ФОТО) БЕОГРАД ДОМАЋИН НАЈВЕЋЕГ ГАСТРОНОМСКОГ ДОГАЂАЈА У РЕГИОНУ „Винска визија Отвореног Балкана“ у пуном сјају

22.11.2024. 16:21 16:41