Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EKOLOŠKI PRISTUP VINARIJE BIKICKI Za "Momu Traminca 2023" trofej Vinske vizije

24.11.2024. 08:00 08:00
Винска визија
Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dnevnik

Trofej “Vinske vizije Otvorenog Balkana” za najbolje oranž vino pripao je sinoć vinu “Moma Traminac 2023” vinarije Bikicki. “Moma Traminac” ima period maceracije od 20 sati, odležava u keramičkim sudovima i kasnije se pakuje u keramičke boce, što sve zajedno čini ovo vino izuzetno atraktivnim, objasnila je za „Dnevnik“ Maja Drljača, zadužena za vinograd i vinski turizam u vinariji Bikicki.

Ona je rekla da njihova vinarija ima mali, ali veoma posvećen tim.

– Naša povezanost, to što je svako od nas uključen u svaki segment proizvodnje, kako bismo znali šta je krajnji proizvod koji nudimo kupcima i ono što želimo da proizvedemo je ono što izdvaja našu vinariju – istakla je Drljača.

U vinariji Bikicki, očuvanje prirode nije trend, već osnovni princip poslovanja.

Винска визија
Foto: Dnevnik

– Naša filozofija je zasnovana na ekološkim principima i zaštiti zemljišta – napomenula je naša sagovornica. – Zemljište je izuzetno važno za buduće generacije, a to nije nešto što je došlo kao posledica trenda, već kao prirodno usmerenje. Svest o važnosti ekološke proizvodnje raste, i mi to prepoznajemo.

Posvećenost očuvanju prirode integrisana je u njihove planove za budućnost, pa tako planiraju sadnju biljaka između redova vinograda u skladu sa hemijskim sastavom zemljišta i sortimentom grožđa koji imaju. Takođe, cilj im je i uspostaviti simbiozu sa životinjama, kao što su patuljaste ovce i guske, čime žele da doprinesu zdravlju zemljišta i privuku korisne insekte.

– Naša budućnost je regenerativna poljoprivreda, a fokusiraćemo se na biodinamiku – kazala je Maja Drljača. – Ne želimo da vinograd bude u službi čoveka, već životinja koje se tu nalaze, grožđa koje uzgajamo, i opšte ravnoteže u ekosistemu.

Proizvodnja vina u vinariji Biciki počiva na principu minimalne intervencije i temelji se na zdravom grožđu, koje je osnova za pravljenje vina bez pesticida, herbicida i insekticida. Ključni proces u proizvodnji je maceracija – kontakt grožđanog soka sa pokožicom nakon muljanja, koji je presudan za stil vina.

– Naša vina su prirodna, sa vrlo malo intervencije – objasnila je Drljača. – Koristimo divlje kvasce, ne dodajemo enološke supstance, čak ni organskog porekla. Fermentacija se pokreće spontano, koristeći kvasce koji su prisutni na pokožici grožđa. Na osnovu toga kakvo želimo da vino bude, odlučujemo o dužini maceracije.

Nakon procesa maceracije, vino odležava u burićima, keramičkim sudovima ili betonskim sferama, što doprinosi njegovoj specifičnosti i kvalitetu.

– Krajnja tačka je izlazak na tržište i stvaranje brenda, ali ne na veštački način. Kod nas je sve sirovo, prirodno i opušteno. Proaktivni smo i naša vina stalno izlažemo na festivalima i sajmovima – dodaje Drljača.

Inače, vinogradi vinarije Bikicki prostiru se na 11 hektara  zemljišta u Banoštoru koje je konvertovano za organsku proizvodnju, za šta ove godine imaju i sertifikat, te njihovi proizvodi imaju nalepnicu organskog porekla. U Gornjim Radincima kod Sremske Mitrovice godišnje se proizvede oko 40.000 litara vina. Sortiment koji nude obuhvata sve od belih, poput Sauvignon Blanc i Pino Grigio, do crnih sorti Merlot, Pino Noir i Crna Tamjanika.

– Prirodna vina su bogatija aromatikom i zanimljivija su po ukusu – objasnila je naša sagovornica. –  Onima koji su navikli na konvencionalna vina, ukus naših vina može biti čudan na početku, ali kada se jednom okusite prirodna vina, teško je vratiti se na konvencionalna. 

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar
VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA Za vina iz Srbije osam trofeja
вински трофеји

VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA Za vina iz Srbije osam trofeja

23.11.2024. 21:29 22:00
VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA Sajam koji povezuje svet i čuva vinsku tradiciju
Игор Луковић

VINSKA VIZIJA OTVORENOG BALKANA Sajam koji povezuje svet i čuva vinsku tradiciju

23.11.2024. 13:47 14:00
(FOTO) BEOGRAD DOMAĆIN NAJVEĆEG GASTRONOMSKOG DOGAĐAJA U REGIONU „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u punom sjaju
vino

(FOTO) BEOGRAD DOMAĆIN NAJVEĆEG GASTRONOMSKOG DOGAĐAJA U REGIONU „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ u punom sjaju

22.11.2024. 16:21 16:41