Ако пазите на линију, ЗАОБИЂИТЕ ОВА TРИ МЛЕЧНА ПРОИЗВОДА: Многи их обожавају, а заправо су штетни по здравље
Нутрициониста открива која су три најштетнија млечна производа, а многи их обожавају.
Многи лекари се слажу да је редовна конзумација ферментисаних млечних производа, који садрже бактерије корисне за цревну микрофлору, основа здравог начина живота и правилне исхране. Међутим, немају сви они благотворно дејство на људски организам.
Нутрициониста Дарија Русакова саставила је листу ферментисаних млечних производа који нису тако здрави као што се мисли.
1. Јогурт са адитивима
Јогурти с разним додацима нису природно млеко, јер садрже пуно више угљених хидрата него било који други ферментисани млечни производ. Због вештачких додатака и велике количине шећера, који ремети апсорбцију калцијума, више спадају у слаткише него у млечне производе.
2. Кисела павлака
Кисела павлака с уделом масти од 25-30 % једна је од најтежих пробавних намирница, омета рад гуштераче и јетре. Но, то не значи да се ове намирнице требате потпуно одрећи. Како бисте избегли проблеме с пробавом и ризик од развоја гастроинтестиналних болести, довољно је само узимати ону с нижим уделом масти, 10-15 %.
3. Млечни производи без масноће
Иако их већина узима јер мисли да су нискокалорични и здрави, немасни млечни производи заправо су све само не то. Чињеница је да се скроб додаје у састав оваквих јогурта како би се постигла потребна конзистенција, која је једнако калорична као и угљени хидрати. Проблем лежи у томе што млеко без масноће не засићује организам, већ, напротив, подстиче апетит повећавајући ниво шећера у крви.
Informеr.rs/ Дневник