Ako pazite na liniju, ZAOBIĐITE OVA TRI MLEČNA PROIZVODA: Mnogi ih obožavaju, a zapravo su štetni po zdravlje
Nutricionista otkriva koja su tri najštetnija mlečna proizvoda, a mnogi ih obožavaju.
Mnogi lekari se slažu da je redovna konzumacija fermentisanih mlečnih proizvoda, koji sadrže bakterije korisne za crevnu mikrofloru, osnova zdravog načina života i pravilne ishrane. Međutim, nemaju svi oni blagotvorno dejstvo na ljudski organizam.
Nutricionista Darija Rusakova sastavila je listu fermentisanih mlečnih proizvoda koji nisu tako zdravi kao što se misli.
1. Jogurt sa aditivima
Jogurti s raznim dodacima nisu prirodno mleko, jer sadrže puno više ugljenih hidrata nego bilo koji drugi fermentisani mlečni proizvod. Zbog veštačkih dodataka i velike količine šećera, koji remeti apsorbciju kalcijuma, više spadaju u slatkiše nego u mlečne proizvode.
2. Kisela pavlaka
Kisela pavlaka s udelom masti od 25-30 % jedna je od najtežih probavnih namirnica, ometa rad gušterače i jetre. No, to ne znači da se ove namirnice trebate potpuno odreći. Kako biste izbegli probleme s probavom i rizik od razvoja gastrointestinalnih bolesti, dovoljno je samo uzimati onu s nižim udelom masti, 10-15 %.
3. Mlečni proizvodi bez masnoće
Iako ih većina uzima jer misli da su niskokalorični i zdravi, nemasni mlečni proizvodi zapravo su sve samo ne to. Činjenica je da se skrob dodaje u sastav ovakvih jogurta kako bi se postigla potrebna konzistencija, koja je jednako kalorična kao i ugljeni hidrati. Problem leži u tome što mleko bez masnoće ne zasićuje organizam, već, naprotiv, podstiče apetit povećavajući nivo šećera u krvi.
Informer.rs/ Dnevnik