OD PASTIRSKE HRANE DO SVETSKE SLAVE Belmuž iz Svrljiga osvaja gastro scenu
Srbija može da se pohvali mnogim dobrim jelima, a specijaliteti od sira su posebno zanimljivi.
Mnoga jela ne bi mogla da se zamisle bez sira, a na listi najboljih specijaliteta koji sadrže ovaj mlečni proizvod našao se Svrljiški belmuž, i to na prvom mestu!
Na listi World of Statistics našla su se i jela iz Meksika, Grčke, Francuske, Argentine i čak dva tradicionalna jela iz Gruzije.
Ovo su najbolja jela od sira na svetu:
1. Svrljiški belmuž, Srbija
2. Kačapuri, Gruzija
3. Banica sa sirom, Bugarska
4. Saganaki, Grčka
5. Provoleta, Argentina
6. Fokača sa sirom, Italija
7. Half-and-Half Fondu, Švajcarska
8. Fondu, Francuska
9. Guruli kačapuri, Gruzija
10. Kesadilja, Meksiko.
Svrljiški belmuž važi za tradicionalno jelo planinskih krajeva jugoistočnog dela Srbije, a nalazi se i na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Belmuž se tradicionalno pravi se od mladog ovčijeg i kravljeg sira i projanog brašna. S obzirom na to da je karakterisičan za Svrljig i okolne krajeve, mnogi ga nikada nisu probali.
Pravi se tako što se sir topi u velikom kazanu dok ne postane potpuno tečan, a onda se postepeno dodaje kukuruzno brašno. Smesa se neprestano meša varjačom dok se ne dobije gusta masa. Sam proces je fizički veoma zahtevan – otud i naziv „belmuž”, koji dolazi od reči „bel” (beli sir) i „muž” (muka, mučenje), što bi trebalo da aludira na težak rad tokom kuvanja.
Belmuž je postao neizostavni deo brojnih lokalnih manifestacija, posebno Belmužijade, koja se svakog avgusta održava u Svrljigu.
Tada se organizuju i takmičenja u pravljenju belmuža.
Smatra se jelom stočara i pastira i vekovima je bio osnovna hrana u planinskim krajevima.