Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OD PASTIRSKE HRANE DO SVETSKE SLAVE Belmuž iz Svrljiga osvaja gastro scenu

15.04.2025. 09:48 09:54
Piše:
Izvor:
EUpravo zato
sir
Foto: Pexels/ Polina Tankilevitch

Srbija može da se pohvali mnogim dobrim jelima, a specijaliteti od sira su posebno zanimljivi.

Mnoga jela ne bi mogla da se zamisle bez sira, a na listi najboljih specijaliteta koji sadrže ovaj mlečni proizvod našao se Svrljiški belmuži to na prvom mestu!

Na listi World of Statistics našla su se i jela iz Meksika, Grčke, Francuske, Argentine i čak dva tradicionalna jela iz Gruzije.

Ovo su najbolja jela od sira na svetu:

1. Svrljiški belmuž, Srbija

2. Kačapuri, Gruzija

3. Banica sa sirom, Bugarska

4. Saganaki, Grčka

5. Provoleta, Argentina

6. Fokača sa sirom, Italija

7. Half-and-Half Fondu, Švajcarska

8. Fondu, Francuska

9. Guruli kačapuri, Gruzija

10. Kesadilja, Meksiko.

belmuž
Foto: Printscreen Youtube / Ljiljina kuhinja. Kako da dobro kuvate.

Svrljiški belmuž važi za tradicionalno jelo planinskih krajeva jugoistočnog dela Srbije, a nalazi se i na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Belmuž se tradicionalno pravi se od mladog ovčijeg i kravljeg sira i projanog brašna. S obzirom na to da je karakterisičan za Svrljig i okolne krajeve, mnogi ga nikada nisu probali.

Pravi se tako što se sir topi u velikom kazanu dok ne postane potpuno tečan, a onda se postepeno dodaje kukuruzno brašno. Smesa se neprestano meša varjačom dok se ne dobije gusta masa. Sam proces je fizički veoma zahtevan – otud i naziv „belmuž”, koji dolazi od reči „bel” (beli sir) i „muž” (muka, mučenje), što bi trebalo da aludira na težak rad tokom kuvanja.

Belmuž je postao neizostavni deo brojnih lokalnih manifestacija, posebno Belmužijade, koja se svakog avgusta održava u Svrljigu.

Tada se organizuju i takmičenja u pravljenju belmuža.

Smatra se jelom stočara i pastira i vekovima je bio osnovna hrana u planinskim krajevima.

Izvor:
EUpravo zato
Piše:
Pošaljite komentar
JAZAČKI SIREVI KAO U FRANCUSKOJ, ALI SA DUŠOM SELA: Prave delikatese vredne i do 3.000 dinara po kilogramu!
сир

JAZAČKI SIREVI KAO U FRANCUSKOJ, ALI SA DUŠOM SELA: Prave delikatese vredne i do 3.000 dinara po kilogramu!

14.04.2025. 11:46 11:54
SRPSKI SIREVI HIT U SVETU Stranci ih kupuju po paprenoj ceni, a mi ih još ne cenimo dovoljno
сир

SRPSKI SIREVI HIT U SVETU Stranci ih kupuju po paprenoj ceni, a mi ih još ne cenimo dovoljno

05.03.2025. 17:19 17:27
MLEČNA MAGIJA STIŽE IZ ČURUGA Porodica Radišić više od veka se bavi poljoprivredom, a već tri decenije proizvodi autentične sireve
сир

MLEČNA MAGIJA STIŽE IZ ČURUGA Porodica Radišić više od veka se bavi poljoprivredom, a već tri decenije proizvodi autentične sireve

11.02.2025. 16:36 17:03