MLEČNA MAGIJA STIŽE IZ ČURUGA Porodica Radišić više od veka se bavi poljoprivredom, a već tri decenije proizvodi autentične sireve
Porodica Radišić iz Čuruga bavi se proizvodnjom sira, a u ovu mlečnu magiju koja postoji više od veka, uključena je cela porodica.
Ova porodica ima zaokruženu proizvodnju, svoje njive na kojima se hrane životinje, pa sve do savremenog pogona i proizvodnje. Najmlađi član, Milenko je peta generacija koji često pomaže oko poslova na farmi i na domaćinstvu.
– Mi smo četvrta generacija koja neguje tradiciju dugu više od 100 godina baveći se ratarstvom, stočarstvom i proizvodnjom sira. Ovu tradiciju negujemo iz dubokog poštovanja prema prethodnim generacijama koje su ulagale svoj trud i ljubav u ono što mi danas radimo. Ovo nije samo posao, nego i način života, deo identiteta i vrednosti koje želimo da prenesemo na buduće generacije – rekla je Zorica Radišić za Bizportal.
Poljoprivredno gazdinstvo Radišić još od 2018. brendirano pod nazivom Farmer, bavi se stočarstvom, ratarstvom i proizvodnjom sira, a ove godine pune 106 godina postojanja.
– Posao se preneo s kolena na koleno i to sa svekrve na snajku i u tome se ogleda uspeh. Suprugova prabaka je počela da radi, pa je onda nastavila baka, nakon toga mama i mi smo sad četvrta generacija koja se bavi ovim poslom – objasnila je ona.
Kako kaže, kada je započela ovaj posao imala je ideju da kroz tradiciju i inovaciju stvori nešto što će ostaviti trag.
– Naravno, ovaj put nije bio nimalo lak – kazala je Radišićeva dodajući da svaki sir koji naprave ima svoju priču, ali i emociju.
Radišićeva je navela da svi njihovi proizvodi potiču od mleka, odnosno, od krava koje uzgajaju na njihovom imanju i da zbog toga kažu da „njihovi sirevi rastu na njivi“.
– Već peta generacija proizvodi sir. Zadržali smo autentične metode kako bismo zadržali ukus i kvalitet. U proizvodnji koristimo čisto punomasno, prvoklasno mleko i ne koristimo nikakve aditive – istakla je ona.
Ona je navela da imaju zatvoren proces proizvodnje i oseku koriste za nađubrivanje njihovih njiva, jer je veoma važno da njive budu u zdravom stanju kako bi krave bile zdrave, a na kraju i kvalitetan sir.
Specijalitet kuće jeste rolovan sir, pravi vojvođanski delikates. Tu je i „Čuružano“, kao i njihov čuveni „Ambasador sir“ koji zri od tri do 12 meseci, pri čemu menja boju i intenzitet ukusa. svaki sir je deo ručne obrade, lai kako navodi, koriste i savremene tehnologije za unapređenje higijenskih standarda, praćenja procesa proizvodnje i bolje efikasnosti.
Ističe da na taj način dokazuju da tradicija i inovacija mogu savršeno da se dopunjuju i da njihovi proizvodi ostanu verni tradiciji, kao i da zadovoljovaju potrebe savremenih potrošača.
– Upravo ta posvećenost donela nam je prepoznatljiv kvalitet naših sireva na tržištu – napomenula je Radišićeva.
Kod njih se mogu pronaći prvoklasne delikatesni sirevi koji se služe i u prestižnim restoranima i hotelima širom Srbije.
Uz pomoć najvećih stručnjaka na polju mlekarstva sačuvali su stare i razvili nove recepte uz stalnu kontrolu kvaliteta.
Njihov cilj je da uđu na nova tržišta i podignu svest o vrednosti i važnosti lokalnih proizvoda, piše Bizportal.
– Dugoročno želimo da naš brend bude sinonim za kvalitet i autentičnost – zaključila je ona.