Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

MLEČNA MAGIJA STIŽE IZ ČURUGA Porodica Radišić više od veka se bavi poljoprivredom, a već tri decenije proizvodi autentične sireve

11.02.2025. 16:36 17:03
Piše:
Izvor:
Bizportal.rs/Alo
сир
Foto: printscreen Youtube/Lovac na ukuse

Porodica Radišić iz Čuruga bavi se proizvodnjom sira, a u ovu mlečnu magiju koja postoji više od veka, uključena je cela porodica.

Ova porodica ima zaokruženu proizvodnju, svoje njive na kojima se hrane životinje, pa sve do savremenog pogona i proizvodnje. Najmlađi član, Milenko je peta generacija koji često pomaže oko poslova na farmi i na domaćinstvu.

– Mi smo četvrta generacija koja neguje tradiciju dugu više od 100 godina baveći se ratarstvom, stočarstvom i proizvodnjom sira. Ovu tradiciju negujemo iz dubokog poštovanja prema prethodnim generacijama koje su ulagale svoj trud i ljubav u ono što mi danas radimo. Ovo nije samo posao, nego i način života, deo identiteta i vrednosti koje želimo da prenesemo na buduće generacije – rekla je Zorica Radišić za Bizportal.

Poljoprivredno gazdinstvo Radišić još od 2018. brendirano pod nazivom Farmer, bavi se stočarstvom, ratarstvom i proizvodnjom sira, a ove godine pune 106 godina postojanja.

– Posao se preneo s kolena na koleno i to sa svekrve na snajku i u tome se ogleda uspeh. Suprugova prabaka je počela da radi, pa je onda nastavila baka, nakon toga mama i mi smo sad četvrta generacija koja se bavi ovim poslom – objasnila je ona.

Kako kaže, kada je započela ovaj posao imala je ideju da kroz tradiciju i inovaciju stvori nešto što će ostaviti trag.

– Naravno, ovaj put nije bio nimalo lak – kazala je Radišićeva dodajući da svaki sir koji naprave ima svoju priču, ali i emociju.

Radišićeva je navela da svi njihovi proizvodi potiču od mleka, odnosno, od krava koje uzgajaju na njihovom imanju i da zbog toga kažu da „njihovi sirevi rastu na njivi“.

– Već peta generacija proizvodi sir. Zadržali smo autentične metode kako bismo zadržali ukus i kvalitet. U proizvodnji koristimo čisto punomasno, prvoklasno mleko i ne koristimo nikakve aditive – istakla je ona.

Ona je navela da imaju zatvoren proces proizvodnje i oseku koriste za nađubrivanje njihovih njiva, jer je veoma važno da njive budu u zdravom stanju kako bi krave bile zdrave, a na kraju i kvalitetan sir.

Specijalitet kuće jeste rolovan sir, pravi vojvođanski delikates. Tu je i „Čuružano“, kao i njihov čuveni „Ambasador sir“ koji zri od tri do 12 meseci, pri čemu menja boju i intenzitet ukusa. svaki sir je deo ručne obrade, lai kako navodi, koriste i savremene tehnologije za unapređenje higijenskih standarda, praćenja procesa proizvodnje i bolje efikasnosti.

Ističe da na taj način dokazuju da tradicija i inovacija mogu savršeno da se dopunjuju i da njihovi proizvodi ostanu verni tradiciji, kao i da zadovoljovaju potrebe savremenih potrošača.

– Upravo ta posvećenost donela nam je prepoznatljiv kvalitet naših sireva na tržištu – napomenula je Radišićeva.

Kod njih se mogu pronaći prvoklasne delikatesni sirevi koji se služe i u prestižnim restoranima i hotelima širom Srbije.

Uz pomoć najvećih stručnjaka na polju mlekarstva sačuvali su stare i razvili nove recepte uz stalnu kontrolu kvaliteta.

Njihov cilj je da uđu na nova tržišta i podignu svest o vrednosti i važnosti lokalnih proizvoda, piše Bizportal.

– Dugoročno želimo da naš brend bude sinonim za kvalitet i autentičnost – zaključila je ona.

 

Izvor:
Bizportal.rs/Alo
Piše:
Pošaljite komentar
RADUKINI PRAVE KITNIKEZ PO RECEPTU IZ 1927. GODINE Sir od dunja sa Titelskog brega
стари занати

RADUKINI PRAVE KITNIKEZ PO RECEPTU IZ 1927. GODINE Sir od dunja sa Titelskog brega

07.02.2025. 12:20 12:23