Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JAZAČKI SIREVI KAO U FRANCUSKOJ, ALI SA DUŠOM SELA: Prave delikatese vredne i do 3.000 dinara po kilogramu!

14.04.2025. 11:46 11:54
Izvor:
Dnevnik
сир
Foto: Dnevnik/ L. Radlovački

U srcu Jaska, porodica Radojčić već više od decenije ručno pravi jedinstvene sireve od mleka, začina, povrća i voća.

Njihovi „Friški jazački sirevi” postali su hit na bazarima i vinskim salonima, a najviše se traže oni sa plemenitim plesnima i jakim ukusima. Iako je proizvodnja svedena na hobi, posvećenost i kvalitet ostali su nepromenjeni.

Ovi tradicionalni sirevi se prave isključivo od mleka, sirišta ili limuntusa i soli, a u njih se potom dodaju začini, seckano povrće i voće.

– Budući da više nemamo sopstvenu proizvodnju mleka, otkupljujemo ga gde stignemo – kaže Petar Radojčić.

jazak
Foto: Dnevnik/ L. Radlovački

Dodaje da se trude da tako, koliko mogu, pomognu stočarima koji su problemu. 

– Kriza se oseti u svim sektorima, pa smo mi ovaj posao sveli na hobi, s obzirom na to da smo ranije prerađivali i do 400 litara mleka na dnevnom nivou, dok sada tu količinu iskoristimo za nedelju dana - veli Petar koji je u proizvodnju ovh sirova ušao još 2012. godine.

Kilogram jazačkog sira se kreće od 1.500 do 3.000 dinara, ali ga možete kupiti i u manjoj gramaži.

– U Beogradu su prodavaniji zreli sirevi sa plemenitim plesnima, koji podsećaju na francuski plavi, a koji su izrazito jaki i idu dobro uz paste, dok na vinskim salonima i bazarima, gde ih izlažemo i prodajemo, najtraženije su kombinacije s voćem i začinima – priča mladi proizvođač.

jazak
Foto: Dnevnik/ L. Radlovački

I dok receptura deluje poprilično jednostavno, Petar ističe da posao nije nimalo lak, jer je u pitanju ručna izrada.

– Drago mi je što sam tu gde sam, mada nisam napravio neke pare od ovog posla – veli kroz osmeh naš sagovornik. – Počeli smo da pravimo objekat za proizvodnju sireva sa dve degustacione sale, ali smo napola stigli i sad čekamo bolje dane da se taj „Skadar na Bojani” konačno završi.

 

Projekat „Stari zanati - nova šansa” realizuje Dnevnik Vojvodina pres, a sufinansira Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Izvor:
Dnevnik
Pošaljite komentar