MALI ZALOGAJI SREĆE! Fud-blogerka Andrijana Bajić otkriva tajni recept za najslasniju pitu s makom i malinama
Autorka Instagram stranice „Mali zalogaji sreće” Andrijana Bajić iz Užica gotovo svakodnevno nudi svojim pratiocima razne jednostavne i primamljive recepte za najfinija peciva i ukusne poslastice.
Više od 34.400 ljudi prati njene delicije na Instagramu, a uglavnom, kako i sama kaže, najveće je interesovanje za recepte koji otkrivaju kako na brzinu napraviti neku poslasticu.
Andrijana je veliki fan svih vrsta peciva i testa, a uživa i u njihovoj pripremi. Slatka i slana peciva vole i njeni ukućani, te ih zbog toga često priprema u svom domu. Dugo je, kaže za „Dnevnikov” Nedeljni ručak, uživala da isprobava nove recepte i priprema ukusna jela za ljude koje voli, pa se tako i rodila ideja da pokrene svojevrsni kulinarski blog na Instragramu, koji je, očigledno, zaživeo.
– Nakon nekog vremena imala sam viziju da otvorim Instagram profil, ali nisam imala hrabrosti jer sam mislila da su mi za tako nešto potrebni određeno znanje, veština i oprema. Međutim, rešila sam da sebi dam šansu i s vremenom sam uvidela da je važno slušati sebe i napraviti prvi korak. Nakon toga sve krene svojim tokom i sada ja rastem i razvijam se zajedno sa svojim profilom – naglasila je Andrijana Bajić.
Fud-blogerka je za naš list pripremila zanimljiv recept – slatku pitu sa makom i malinama.
V. B.
Pita s makom i malinama
500 g kora za pitu
premaz:
3 jajeta
180 g šećera
200 ml ulja
150 ml jogurta
180 g griza
1 kesica praška za pecivo
nadev:
300 g mlevenog maka
350 ml mleka
150 g šećera
100 g griza
300 g malina
preliv:
500 ml vode
300 g šećera
Najpre pripremiti premaz. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca umutiti mikserom u čvrst sneg, uz postepeno dodavanje šećera. Potom dodati žumanca pa kratko sjediniti mikserom. Zatim dodati ulje i jogurt, promešati pa usuti griz i prašak za pecivo. Sve sjediniti špatulom i odložiti sa strane dok pripremite nadev.
Mleko i šećer sipati u šerpicu i staviti da provri. Potom skloniti s vatre i dodati mak i griz. Promešati da se sjedine pa odložiti u stranu, da se smesa prohladi.
Uzeti jednu koru i premazati je nadevom. Preko nje staviti drugu, koja se takođe premazuje. Isto uraditi sa trećom i četvrtom korom. Na četvrtu koru nakon premaza naneti trećinu fila sa makom. Na jednu stranu po dužini staviti maline pa uviti rolat. Ponoviti postupak sa ostatkom kora, premaza i nadeva. Od ove količine dobila sam tri ovakva rolata. Pitu peći na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
Dok se kora peče, pripremiti preliv. U šerpicu sipati vodu i šećer pa staviti da provri. Nakon toga skloniti sa vatre i ostaviti da se prohladi. Pečenu pitu ostaviti da se malo prohladi pa je iseći na parčiće željene veličine. Potom je preliti prohlađenim prelivom i ostaviti da ga potpuno upije.