light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

МАЛИ ЗАЛОГАЈИ СРЕЋЕ! Фуд-блогерка Андријана Бајић открива тајни рецепт за најсласнију питу с маком и малинама

05.11.2023. 11:00 12:24
Пише:
Извор: Privatna arhiva

Ауторка Инстаграм странице „Мали залогаји среће” Андријана Бајић из Ужица готово свакодневно нуди својим пратиоцима разне једноставне и примамљиве рецепте за најфинија пецива и укусне посластице.

Више од 34.400 људи прати њене делиције на Инстаграму, а углавном, како и сама каже, највеће је интересовање за рецепте који откривају како на брзину направити неку посластицу.

Андријана је велики фан свих врста пецива и теста, а ужива и у њиховој припреми. Слатка и слана пецива воле и њени укућани, те их због тога често припрема у свом дому. Дуго је, каже за „Дневников” Недељни ручак, уживала да испробава нове рецепте и припрема укусна јела за људе које воли, па се тако и родила идеја да покрене својеврсни кулинарски блог на Инстраграму, који је, очигледно, заживео.

Дуго је, каже за „Дневников” Недељни ручак, уживала да испробава нове рецепте и припрема укусна јела за људе које воли, па се тако и родила идеја да покрене својеврсни кулинарски блог на Инстраграму

– Након неког времена имала сам визију да отворим Инстаграм профил, али нисам имала храбрости јер сам мислила да су ми за тако нешто потребни одређено знање, вештина и опрема. Међутим, решила сам да себи дам шансу и с временом сам увидела да је важно слушати себе и направити први корак. Након тога све крене својим током и сада ја растем и развијам се заједно са својим профилом – нагласила је Андријана Бајић.

Фуд-блогерка је за наш лист припремила занимљив рецепт – слатку питу са маком и малинама.

В. Б.

 

 

Пита с маком и малинама

 

500 г кора за питу

 

премаз:

3 јајета

180 г шећера

200 мл уља

150 мл јогурта

180 г гриза

1 кесица прашка за пециво

 

надев:

300 г млевеног мака

350 мл млека

150 г шећера

100 г гриза

300 г малина

 

прелив:

500 мл воде

300 г шећера

 

Најпре припремити премаз. Одвојити беланца од жуманаца. Беланца умутити миксером у чврст снег, уз постепено додавање шећера. Потом додати жуманца па кратко сјединити миксером. Затим додати уље и јогурт, промешати па усути гриз и прашак за пециво. Све сјединити шпатулом и одложити са стране док припремите надев.

Млеко и шећер сипати у шерпицу и ставити да проври. Потом склонити с ватре и додати мак и гриз. Промешати да се сједине па одложити у страну, да се смеса прохлади.

Узети једну кору и премазати је надевом. Преко ње ставити другу, која се такође премазује. Исто урадити са трећом и четвртом кором. На четврту кору након премаза нанети трећину фила са маком. На једну страну по дужини ставити малине па увити ролат. Поновити поступак са остатком кора, премаза и надева. Од ове количине добила сам три оваква ролата. Питу пећи на 180 степени у prеthodno загрејаној рерни, док не добије златносмеђу боју.

Док се кора пече, припремити прелив. У шерпицу сипати воду и шећер па ставити да проври. Након тога склонити са ватре и оставити да се прохлади. Печену питу оставити да се мало прохлади па је исећи на парчиће жељене величине. Потом је прелити прохлађеним преливом и оставити да га потпуно упије.

Аутор:
Пошаљите коментар
НАЈСРЕЋНИЈА САМ С ПУНИМ ТАЊИРОМ ТЕСТЕНИНЕ, а драга ми је и чоколада са лешницима! Ауторка фуд-блога Recepttura открива тајну колача којем нико неће одолети  

НАЈСРЕЋНИЈА САМ С ПУНИМ ТАЊИРОМ ТЕСТЕНИНЕ, а драга ми је и чоколада са лешницима! Ауторка фуд-блога Recepttura открива тајну колача којем нико неће одолети  

29.10.2023. 13:00 12:31
Ауторка канала „АУРОРА РЕЦЕПТИ” Сања Радосављевић открива како да направите ЦАРСКИ СЛАНИ РОЛАТ

Ауторка канала „АУРОРА РЕЦЕПТИ” Сања Радосављевић открива како да направите ЦАРСКИ СЛАНИ РОЛАТ

22.10.2023. 13:00 13:19
ХРАНИТЕ ДУШУ ОНИМ ШТО ЈЕ ВЕСЕЛИ! Ивана Миленковић Костић открива савршени рецепт за СЛАСНИ ВЕГАНСКИ КОЛАЧ СА КИКИРИКИЈЕМ

ХРАНИТЕ ДУШУ ОНИМ ШТО ЈЕ ВЕСЕЛИ! Ивана Миленковић Костић открива савршени рецепт за СЛАСНИ ВЕГАНСКИ КОЛАЧ СА КИКИРИКИЈЕМ

15.10.2023. 13:00 13:58