NAJSREĆNIJA SAM S PUNIM TANJIROM TESTENINE, a draga mi je i čokolada sa lešnicima! Autorka fud-bloga Recepttura otkriva tajnu kolača kojem niko neće odoleti
Jedan od vodećih regionalnih fud-blogova Recepttura već osam godina nudi posetiocima recepte pogodne za svaki dan – ručkove, razne poslastice, torte i kolače, kao i pređela ili zimnicu.
Oni koji tragaju za idejom za ukusan obrok, mogu pronaći raznovrsne predloge na ovoj stranici, koju zajedno vode supružnici Tanja i Branimir Kovač, u čijim se receptima mogu pronaći tradicionalna jela, ali i moderna, jednostavna i komplikovana, kalorična i niskokalorična, mesna ili pak vegeterijanska.
– Počeli smo u proleće 2015. godine s Jutjub kanalom, a nekoliko meseci kasnije i s veb stranicom, jer je Branimir hteo svima da pokaže kako dobro kuvam. Uz to, on ima veliko iskustvo u projektima na vebu, pa se činilo kao logičan spoj. Projekat je ubrzo počeo da raste i pretvorio se u ozbiljan posao – priča za „Dnevnikov” Nedeljni ručak Tanja Kovač.
Na njihovim profilima na Instagramu i Fejsbuku, samom blogu i Jutjub kanalu najbolje prolaze, kažu, slatki recepti, kojima niko ne može da odoli.
– Na blogu ta razlika u korist slatkih recepata nije toliko izražena. Budući da ovog trenutka imamo najposećeniji fud-blog u Hrvatskoj (prema podacima nezavisnog servisa similarweb.com za oktobar), jako puno naših posetilaca traži razna jela i slane zalogaje, koji su takođe među našim najtraženijim receptima – kaže Branimir Kovač.
– Ako, recimo, preteram s kolačima, što se uz Tanjine recepte često dogodi, onda idućih nekoliko dana pazim da jedem malo zdravije. Ali, kod nas se uvek pripremaju raznolika jela, a omiljena mi je dalmatinska pašticada, koju Tanja priprema zaista savršeno – zaključuje Branimir Kovač.
V. B.
Domaća bajadera
200 ml vode
250 g margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
400 g mlevenog keksa
300 g mlevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
glazura:
150 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
U posudu sipati vodu, te dodati margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer. Sve zagrevati uz mešanje da se sastojci otope. U veliku posudu sipati mleveni keks i mlevene orahe pa ih izmešati. Napraviti malu rupu, te u nju sipati otopljene sastojke.
Varjačom sve dobro izmešati da se dobije ujednačena smesa. Podeliti smesu na dva jednaka dela. Istopiti čokoladu za kuvanje, sipati je u polovinu smese i izmešati pomoću varjače, da postane jednolična.
Pleh dimenzija 35×20 centimetara namazati uljem. Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj, te ga dobro izravnati. Naneti svetli sloj na tamni, oprezno ga rasporediti i poravnati. Za glazuru, na pari otopiti čokoladu za kuvanje s uljem i sipati po svetlom sloju. Kolač staviti na hlađenje u frižider preko noći, pre rezanja i posluživanja. Rezati na pravougaonike prema želji. Naše bajadere su dimenzija 4×2 centimetra.