Recept dana: Integralne kiflice
U odnosu na ostale vrste brašna, integralno brašno je bolje za varenje, ubrzava peristaltiku creva i predstavlja osnovu pravilne i uravnotežene ishrane. Ostavlja duži osećaj sitosti i potrebne su manje količine kako bi se čovek zasitio…
Sastojci:
- 500 gr integralnog brašna,
- pola kocke svežeg kvasca (ili jedna kesica suvog kvasca),
- 400 ml toplog mleka,
- 150 ml otopljenog putera,
- 2 ravne kašičice soli,
- pola kašičice šećera
Priprema:
1. Pomešati u većoj posudi brašno, kvasac, so i šećer, pa mutiti mikserom sa spiralama i postepeno dodati ulje i mleko dok testo ne postane kompaktnije.
2. Potom mesiti rukama dok testo ne postane potpuno glatko.
3. Prekriti providnom folijom, pa ostaviti na toplom mestu na pola sata dok se testo ne podigne.
4. Tada testo podeliti na 4 dela, svaki malo premesiti, pa razvaljati u veći krug debljine oko 2 milimetra.
5. Valjčićem za picu ili nožem iseći testo na trouglove, svaki zarolati od šire strane (početka) prema kraju kako bi se dobio oblik.
6. Ređati kiflice na papir za pečenje, premazati razmućenim žumancetom i posuti prženim susamom.
7. Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.